ASTRON, het Nederlands Instituut voor radio-astronomie heeft voor de uitbreiding van haar netwerk gekozen voor Juniper Networks J-series routers welke geleverd zullen worden door Infradata. Naast de levering van deze apparatuur zal Infradata tevens de support op het netwerk voor haar rekening nemen.
ASTRON maakt wetenschappelijke ontdekkingen in de radiosterrenkunde mogelijk door de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve instrumenten, de exploitatie van radiotelescopen van wereldklasse en het verrichten van baanbrekend astronomisch onderzoek.
De nieuwe Juniper routers zullen ingezet worden voor het LOFAR project dat ASTRON ten uitvoering brengt. Het LOFAR project heeft als doel de bouw van een sensornetwerk dat gekoppeld is aan rekenkracht waarmee de verzamelde gegevens in real time verwerkt kunnen worden. De meest data-intensieve applicatie is de radioastronomie, maar in de huidige fase worden ook al seismische sensoren aan het netwerk gekoppeld. Het project is ontstaan uit plannen voor de bouw van de radiotelescoop. Uiteindelijk kunnen verschillende takken van de wetenschap samen gebruik gaan maken van het uitgestrekte sensornetwerk.
LOFAR is onstaan uit het feit dat astronomen objecten willen waarnemen die zó ver van ons afstaan dat de signalen er bijna 15 miljard jaar voor nodig hebben gehad om ons te bereiken. Bestaande instrumenten zijn niet voldoende gevoelig om deze waarnemingen mee uit te voeren. Om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden, moet de volgende generatie telescopen 100 maal gevoeliger zijn dan nu. Daarom wordt LOFAR ontwikkeld. LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld, die waarnemingen doet bij lage frequenties (10 tot 250 MHz).
Door de signalen van de antennes te kopiëren, kan een groot aantal onafhankelijke telescopen worden gevormd, die tegelijkertijd in verschillende richtingen kijken. De hoeveelheid data (gegevens) die verstuurd moet worden is zeer groot: de antennes produceren een gegevensstroom van vele Tera-bits per seconde. Alle antennes worden door een uitgestrekt glasvezelnetwerk verbonden met een supercomputer. Die kan per seconde de tientallen biljoenen wiskundige bewerkingen (Tera-FLOPS) uitvoeren die nodig zijn om alle gegevens te verwerken. Uiteindelijk kunnen groepen wetenschappers, waar ook ter wereld, via internet rechtstreeks verbonden zijn met hun eigen ‘softwaretelescoop’ die ze op afstand kunnen bedienen.
“Wij zijn blij een bijdrage te kunnen leveren aan een prestigieus project als LOFAR. Tevens is ASTRON een interessant instituut met een geavanceerde netwerken met hoge snelheden en waar veel data overheen gaat. Dat onze diensten passen bij de zienswijze en de hoogwaardige technologieën van ASTRON zegt veel over de kwaliteit die wij kunnen leveren”; aldus Leon de Keijzer, Managing Director van Infradata.
Voor meer informatie: Juniper Networks, ASTRON of LOFAR