In tijden als deze, die uiterst onzeker zijn en voortdurend veranderen, zijn de IT-prioriteiten de afgelopen maanden drastisch veranderd. De verwachte IT-uitgaven in 2019 waren voornamelijk positief, met zelfs een lichte stijging. IT-teams hadden verwacht te investeren in netwerkinfrastructuur en -modernisering, cyberbeveiliging of risicobeheer en cloud implementatie of -migratie.
Maar tijdens de lockdown-periode, werden IT-teams geconfronteerd met nieuwe obstakels, zoals Agility, Responsiveness, Resilience en de ondersteuning van telewerken. Elke sector werd geconfronteerd met een noodzakelijke versnelling van hun digitale transformatie. Denk aan financiële diensten met een drastische afname van de cashflow of de retail die het aantal fysieke winkel bezoeken zagen dalen. De behoefte aan Agility, Responsiveness en Resilience heeft geleid tot een toename van datamanagement, datawetenschap en databeveiliging, gecombineerd met IoT en ondersteunende netwerken, AI en automatisering. Het verbeteren van de beschikbaarheid van de infrastructuur is van het grootste belang geworden.
1. Responsiveness
Omdat de manier van werken en in wezen de manier van leven (bijvoorbeeld meer online winkelen) drastisch is veranderd, is meer capaciteit nodig om applicaties continu draaiend te houden. Dat is net wat met SD-WAN kan bekomen worden. Samen met virtualisatie technologieën automatiseert SD WAN indien nodig aanvullende connectiviteit, servers en bronnen, bestaande uit één netwerk.
Het vierde jaarlijkse WAN-rapport, "Networking in 2020: Understanding digital transformation’s impact on IT confidence in enterprise networks", ondervroeg 1.333 IT-professionals over de hele wereld. Ze onderzochten de uitdagingen voor 2020 en de bereidheid tot een digitale transformatie van de hedendaagse ondernemingen. Aan de respondenten werd gevraagd naar de huidige staat van digitale transformatie binnen hun organisatie. De resultaten bevestigen het belang van het overwegen van niet alleen SD-WAN, als een MPLS-vervanging. Daarnaast is het toepasbaar op de bredere behoeften van de digitale business, zoals cloudmigratie, netwerk flexibiliteit, wereldwijd bereik en een mobiel personeelsbestand.
2. Agility
De meeste bedrijven overwegen of hebben een deel van hun diensten al geïmplementeerd in een cloud omgeving (privé en / of openbaar). Dit heet een 'Hybrid Cloud'. Om flexibiliteit te bieden, moet er de mogelijkheid zijn om load balancing uit te voeren tussen uw services op locatie en in de cloud. Vergeet echter niet dat bij het implementeren van een hybride of zelfs een volledige cloud, uw gegevens moeten worden beveiligd.
Een onderzoek van de Everest Group stelde dat 72% van de ondervraagde groep hun cloud strategie omschreef als hybrid-first of private-first. “De bedrijven die hybride en/of multi-cloud-benaderingen toepassen, willen niet opgesloten raken in één cloud platform. Deze bedrijven realiseren zich echter ook dat als ze gebruik moeten maken van native services van een cloud platform, hetwelk met de dag toeneemt, ze heel slim moeten zijn om de architecturale controle niet over te dragen aan een specifieke cloud leverancier."
De totale verwachte uitgaven voor de public cloud in 2020 bedragen volgens Gartner $ 257,9 miljard, een stijging van 6,3 procent ten opzichte van 2019. Dit omvat de grootste marktsegmenten, zoals Software-as-a-Service (SaaS) en Infrastructure-as -a-Service (IaaS). Desktop-as-a-Service (DaaS) -uitgaven zullen naar verwachting de grootste groei hebben in 2020 binnen de algehele public cloud-markt. Deze forse toename is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de grotere behoefte aan veilig werken op afstand door COVID-19.
3. Resilience
Als we kijken naar hoe organisaties intern worden opgebouwd, is er een grotere behoefte ontstaan aan een veerkrachtig organisatie ontwerp. Uit een eerdere enquête van Gartner bleek dat 55% van de herontwerpen organisaties gericht zijn op het stroomlijnen van rollen, toeleveringsketens en workflows met als doel de efficiëntie te verhogen. Hoewel deze aanpak de efficiëntie verhoogt, zorgt het er niet voor dat de organisatie zich snel aanpast aan een onverwachte verandering. Een verwoestende gebeurtenis, zoals COVID-19, heeft nogal wat organisatiestructuren op hun grondvesten doen daveren.
Een veerkrachtige organisatie heeft ook een veerkrachtig netwerk, processen en rollen nodig met een focus op wendbaarheid, flexibiliteit en vooral zichtbaarheid. Volgens Gartner maakten een groot aantal organisaties al in toenemende mate gebruik van monitoring tools, wat resulteerde in een toename van hun dataverzameling. De pandemie heeft gezorgd voor een nog grotere toename van de implementatie van deze tools en dus voor de grotere hoeveelheid data die 24/7 beschikbaar moet zijn. Om ervoor te zorgen dat deze data voor iedereen in een organisatie beschikbaar blijft, is het noodzakelijk om de netwerkuitval te beperken.
Om de resilience te vergroten, moet de gebruikte technologie beschikken over realtime detectie van uitval en automatische omschakeling (failover) naar werkende koppelingen. Voor een optimale en veerkrachtige connectiviteit worden meerdere koppelingen via verschillende Service Providers gebruikt tussen de verschillende datacenters en cloud omgevingen. Op deze manier zal een veerkrachtige SD-WAN de downtime van het netwerk tot een minimum beperken.
"Het is de kracht van Infradata om organisaties te helpen begeleiden in hun digitale transformatie en niet alleen de nodige responsiveness, maar ook agility en resilience te bieden" - Nico Van Buitenen, Managing Director bij Infradata.