GSMA lanceert wereldwijd platform WARP tegen Cybercrime

1 min. leestijd

Share

Tijdens de derde Mobile 360 Privacy & Security conferentie in Den Haag afgelopen week, heeft GSMA aangekondigd een wereldwijd Warning, Advice and Reporting Point (WARP) te lanceren. WARP is voor telecombedrijven te gebruiken om op de hoogte te blijven omtrent cyberincidenten of -dreigingen en om advies in te winnen tijdens cyberincidenten.

Wat is WARP?

Het WARP platform faciliteert kennisdeling en dient als meld- en adviespunt voor de telecomsector wanneer maatregelen tegen cyberincidenten genomen moeten worden. WARP is een belangrijk middel om nauwere samenwerking tussen telecombedrijven te realiseren tegen cyberaanvallen. Cyber security en mobiele netwerkbeveiliging worden zodoende een gezamenlijke topprioriteit binnen de telecomsector.

Met de toename van inbraken op netwerken en digitale platformen, datalekken, de verspreiding van ransomware en cyberaanvallen, moet WARP cybercriminaliteit in de telecomsector helpen te beperken.
In WARP wordt informatie opgeslagen omtrent recente cyberincidenten, datalekken en cyberdreigingen of -risico’s. Telecombedrijven kunnen deze informatie inzien, of zelf (anoniem) incidenten melden.

"...in 2025 ruim 25 miljard apparaten verbonden"

De belangrijkste functies van WARP:

  • Het direct ontvangen van een waarschuwing notificatie zodra er meldingen van criminele cyberactiviteiten binnen komen;
  • Het anoniem delen van informatie en melden van cyberincidenten;
  • Het inwinnen van advies over te nemen maatregelen tegen cyberaanvallen of gedetecteerde cyberrisico’s;

Cyber security mobiele netwerken cruciaal

Met de verwachting van GSMA dat er in 2025 ruim 25 miljard apparaten verbonden zullen zijn met internet, zullen cyberrisico’s op wereldniveau blijvend toenemen. De toename van onder andere slimme Internet of Things apparaten die verbonden zijn en het gebruik van Cloud Networking oplossingen, vergroten de kans op cyberdreigingen. Ook het populaire Bring Your Own Device bedrijfsbeleid van organisaties en de komst van 5G, zorgen voor groeiende complexiteit. Daarom zijn initiatieven op wereldniveau als WARP cruciaal om meer grip te krijgen op cyber security, cyber criminaliteit en netwerkbeveiliging binnen en buiten de telecomsector.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates