Hoe overtref je de bodemprijs per kilo van Amazon?

1 min. leestijd

Share

Amazon gestart in Nederland: opschudding in retail-land!

Amazon doet echter wel wat meer dan retail alleen, bekeken met een IT-bril zien we Amazon vooral als een cloudgigant. Of Amazon binnenkort vanuit Nederland clouddiensten gaat aanbieden weet ik niet, áls het gebeurt zal het ook in IT-land voor consternatie zorgen. De cloudaanbieders kunnen hun borst natmaken!

Die opschudding heeft net als in de retail te maken met de marktomstandigheden. Het gaat om het core-product van de gemiddelde hoster. Voor dat product geldt vooral dat de concurrentie plaatsvindt op prijs: hoeveel gigabyte krijg je per euro. Het is niet anders dan bij de kiloknaller: de laagste prijs per kilo. Daar komt bij dat er nog steeds een grote consolidatieslag gaande is: kleine hosters worden overgenomen of gaan zelfs failliet. Ik denk dat we het heetst van de strijd nog niet hebben gezien. Ik houd mijn hart vast.

De upside van de kiloknaller

Gelukkig zijn er lichtpuntjes. We zien behoefte aan een nieuw type dienstverlening. Steeds meer bedrijven kijken naar aspecten zoals een goede beveiliging en de exacte locatie van de data in de cloud. Zij krijgen te maken met bedrijfsonderdelen die op eigen houtje clouddiensten in gebruik nemen. Die onderdelen moeten uitbreiden en willen niet op een trage IT-afdeling of cloudaanbieder wachten. Het snelle handelen heeft als risico dat bijvoorbeeld de beveiliging niet goed geregeld is. Wie denkt dat met alle publiciteit bedrijven hun cybersecurity prioriteit geven, heeft het mis. Bedrijven schuiven de verantwoordelijkheid hiervoor graag door naar een andere partij en zijn zelf niet of nauwelijks op de hoogte hoe die beveiliging geregeld is en waarom.

De clouddiensten van Amazon kosten inderdaad weinig geld, maar je krijgt er de grootste gemene deler voor. Geen probleem wanneer je daar mee geholpen bent. Lang niet iedereen lust de producten van de kiloknaller en dat is wat Amazon kan bieden, geen diensten niet op maat. Steeds meer bedrijven worden zich ervan bewust dat zij beter moeten kijken naar de kwaliteit van het cloudaanbod. Ik denk dat er nu langzamerhand een nieuwe hostingmarkt aan het ontstaan is. Het is een kwestie van tijd en dan zijn bedrijven zeker bereid om hiervoor ook te betalen. Kleinere aanbieders kunnen hier op inspelen, bijvoorbeeld door de rol van integrator op zich te nemen.

Software Defined Networks als open communicatietool

Cloudaanbieders bieden nu vaak portals met eigen scripting aan. Ik denk dat de tijd is aangebroken dat zij moeten overstappen naar open communicatietools. Bijvoorbeeld in het kader van Software Defined Networks (SDN), zodat zij hun platform gemakkelijk geschikt kunnen maken voor derde partijen. Nieuwe diensten, zoals het snel aanbieden van de juiste combinatie van clouddiensten, zijn dan denkbaar. SDN helpt om de complexiteit van de integratie het hoofd te kunnen bieden. Het goed op elkaar afstemmen van cloudapplicaties, storage, firewalls en loadbalancers, al dan niet van verschillende partijen, is niet eenvoudig en ook op dit aspect kan een kleinere aanbieder zich prima onderscheiden.

Dit klinkt misschien allemaal voor de hand liggend, maar het vergt grote IT-veranderingen en zelfs een cultuuromslag. Niet alleen bij de integrators, maar ook bij de bedrijven (de klanten). Het samengaan van de verschillende disciplines gaat niet zo gemakkelijk. De hoster die ook hier een goede draai aan kan geven wint - ondanks of dankzij Amazon!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates