Cloud

Wat is jouw beste cloudmigratie strategie?

5 min. leestijd
Placeholder for Cloud migrationCloud migration

Share

Cloud-migratiestrategieën onderzocht

Organisaties over de hele wereld maken gebruik van cloud diensten en beseffen de waarde die ze bieden ten opzichte van traditionele datacenter infrastructuren. De voordelen zijn talrijk, waaronder schaalbaarheid, kostenefficiëntie, wendbaarheid, prestaties, security en privacy.

Hoewel de voordelen talrijk zijn, heeft je organisatie, om volledig van cloud diensten te kunnen profiteren, een zorgvuldig gepland migratietraject nodig dat aansluit bij de algemene bedrijfsstrategie en de meest voorkomende valkuilen ondervangt.

Waarom naar de cloud migreren?

Op het eerste gezicht kan naar de cloud migreren een louter technische beslissing lijken, maar het is heel erg bedrijfsgerelateerd. De juiste vraag is dus: wat zijn de bedrijfsbehoeften die je organisatie ertoe brengen naar de cloud te migreren?

Voordelen van cloud migratie

De voordelen zijn uitgebreid, maar er is meestal één specifieke trigger die de migratiediscussie op gang brengt:

1. Lagere operationele kosten

Met lagere onderhoudskosten kun je besparingen verwachten die gemiddeld oplopen van 20 tot 30 procent in vergelijking met de totale bedrijfskosten (TCO) van een gelijkwaardige infrastructuur in een traditioneel datacenter.

2. Operationele efficiëntie

Schaalbaarheid en wendbaarheid zijn de sleutel als het gaat om de toepassing van cloud diensten. Grotere beheersbaarheid en efficiënte processen dragen bij tot een verlaging van de totale TCO.

3. Rendabele schaalbaarheid

Je virtuele machines (VM's) dimensioneren op basis van verwacht piekgebruik van middelen vertaalt zich vaak in een gemiddeld middelengebruik van minder dan 20%. De cloud brengt een revolutie in dit model door een "pay-as-you-go" verbruiksgebaseerd model te hanteren.

Natuurlijk, als je bezig bent met het vernieuwen van je datacenter, hardware leasing of licenties, of als je je platforms en processen voor applicatie-ontwikkeling wilt moderniseren, zijn dit allemaal goede redenen om te overwegen je verouderde infrastructuur weg te doen en een plan voor cloud migratie op te stellen.

Vergeet niet dat migreren naar de cloud je in een betere positie brengt om je bedrijf te versnellen. Met grotere wendbaarheid en minder kosten heb je de tijd en het budget om te investeren in strategische kernprojecten.

5 Strategieën voor migratie naar de cloud

Er zijn vijf hoofdstrategieën als het gaat om het verplaatsen van je diensten naar de cloud. Het is duidelijk dat je rekening moet houden met je behoeften, de vaardigheden van je team en je huidige prioriteiten.

1. Lift-and-shift

Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om je fysieke servers en VM's naar de cloud te migreren, zonder de manier waarop ze werken of hun configuratie aan te passen.

Je verplaatst dan je serveromgeving naar IaaS (Infrastructure-as-a-Service), optimaliseert het gebruik van middelen, verhoogt de veiligheid en verlaagt de kosten. Je bent nog steeds verantwoordelijk voor de OS, applicaties en gegevensdelen van de werklast van je servers, maar de hardware en virtualisatielaag zijn de uitsluitende verantwoordelijkheid van de cloud provider, wat je onmiddellijk voordelen oplevert.

2. Herprogrammeren

Bij herprogrammeren profiteer je nog steeds van de beheerde hardware en virtualisatie, maar je gebruikt ook door de leverancier beheerde OS en cloud diensten, waardoor de kosten dalen.

Om dit stadium te bereiken moet je kleine applicatiecode of configuratiewijzigingen in je infrastructuur aanbrengen, gezien de verschillende benaderingen van software. Deze aanpak valt onder de PaaS categorie (Platform-as-a-Service).

3. Herontwerp

Deze aanpak bestaat uit het her-architectureren van de toepassingen die je naar de wolk wilt migreren. Door dat te doen, pas je de bestaande code base aan en/of breid je die uit om hem te optimaliseren voor betere schaalbaarheid.

Sommige cloud providers bieden zulke diensten direct aan in cloud-ready apps, die schaalbaar en betrouwbaar zijn.

Helaas is deze aanpak tijdrovender dan de vorige, maar je bereikt er op de lange termijn betere schaalbaarheid en efficiëntie mee.

4. Readopt

De diensten van een cloud aanbieder omvatten PaaS native aanbiedingen, die je de mogelijkheid geven om een specifieke VM met een bepaald doel op te spinnen, waarbij de bijbehorende afhankelijkheden, software en configuraties al voorgeprogrammeerd zijn. Bijgevolg is je verantwoordelijkheid het instellen en beheren van de toepassingslaag. Bij deze aanpak ontmantel je de structuur van je verouderde toepassing en bouw je die opnieuw op in de cloud.

5. Vervangen

Dit is de meest drastische aanpak van cloud migratie. Hij bestaat uit het afdanken van een bestaande toepassing en die te vervangen door Software-as-a-Service. Alle lagen die onder de gegevens en gebruikersrechten liggen worden beheerd door de dienstverlener en bevinden zich in de wolk. Beschikbaarheid, schaalbaarheid en beveiliging vallen onder de verantwoordelijkheid van de dienstverlener, waardoor je de mogelijkheid hebt om veranderingen in een snel tempo te omarmen.

SaaS toepassingen staan vaak open voor API integraties en bieden je de mogelijkheid een ecosysteem te creëren om gegevens te exporteren/importeren en metadata te delen.

Een plan voor cloud migratie opstellen

Het organiseren van de migratie van de diensten van je organisatie naar de cloud vereist een grondige voorbereidings- en beoordelingsfase. Voor het beste resultaat combineer je in deze fase de beste praktijken van je aanbieder van publieke cloud en de ervaring van je partner met het leveren en ondersteunen van een cloud basis die bedrijfsprocessen volledig mogelijk maakt.

In het algemeen zul je eerst moeten bepalen welke toepassingen op-premise draaien. Deze fase is van cruciaal belang om tijdlijnen en prioriteiten te bepalen. Veel van je toepassingen en servers zullen meerdere afhankelijkheden hebben, waaronder externe gegevensbronnen of andere software, dus is het belangrijk ze in groepen te verdelen en te migreren, zodat de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd blijft.

Als de ontdekking en categorisering voltooid zijn, moet je de nieuwe eisen begrijpen van de toepassingen die je naar de cloud migreert. Bijvoorbeeld, een VM die normaal op 20% van zijn capaciteit draait zal in de cloud minder middelen nodig hebben, vanwege de flexibiliteit in moeiteloos op- en afschalen.

Tenslotte moet je de verzamelde informatie samenvatten en een kostenraming maken van de benodigde middelen in de wolk. Houd er rekening mee dat de cloud een op verbruik gebaseerd prijsmodel heeft.

Nomios - jouw partner voor cloud migratie

Hoewel er hulpmiddelen zijn die je kunt gebruiken om je huidige situatie te beoordelen, kun je beter overwegen een partner te raadplegen die je door de verschillende fasen van je reis naar de cloud kan loodsen. Van lift-and-shift tot SaaS adoptie, er zijn onderweg verschillende valkuilen die je bedrijf kunnen schaden of verstoren.

Je moet er rekening mee houden dat het overschakelen op een model van gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij de cloud provider verantwoordelijk is voor de beveiliging "van de cloud" en jij als klant verantwoordelijk bent voor de beveiliging "in de cloud", je niet ontslaat van het veilig houden van je verkeer, gegevens, toegangen en diensten. Je moet nog steeds segmentatie, zichtbaarheid, bescherming en toegangsbeleid invoeren.

Migreren naar de cloud is een mijlpaal op het traject van elke organisatie. Het vormt een ideale gelegenheid om processen, diensten, technologie en kosten te optimaliseren. Daarom is het van vitaal belang om het vanaf het begin goed te doen met een ervaren en goed geïnformeerde partner zoals Nomios.

Nu bellen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates