Case study
Placeholder for Vervaeke Group logoVervaeke Group logo

Logistiek leider Vervaeke digitaliseert en verbetert wagenparkbeheer

Placeholder for Lined tanksLined tanks
Juniper Networks

Vervaeke Group is een van de grootste logistieke dienstverleners in de Benelux op het gebied van het transport van chemische stoffen en benzine. Als gevolg van acquisities is het bedrijf de afgelopen tijd enorm gegroeid. Om ervoor te zorgen dat hun operationele activiteiten soepel blijven verlopen en de groei kon doorzetten, besloot het bedrijf om een digitale transformatie in gang te zetten. En als een bedrijf digitaal wil gaan werken, moet ook de IT worden getransformeerd. Er werd gekozen voor het Mist WLAN Platform om het de werknemers zo gemakkelijk mogelijk te maken om te werken vanuit alle garages, magazijnen en kantoorlocaties.

“We zitten midden in het digitaliseringsproces van het bedrijf”, vertelt Mario de Smedt, IT Manager bij Vervaeke Group. “Er is al veel voortgang geboekt met het digitaliseren van de processen en informatiestromen.”

Vervaeke Group is een familiebedrijf dat bijna 100 jaar geleden is opgericht. Het vervoert chemische stoffen, gas, brandstoffen en andere gevaarlijke stoffen in België, Nederland, Luxemburg en Duitsland. Het bedrijf biedt een breed scala aan logistieke diensten over de weg, het spoor en het water van en naar andere regio's en landen. Vervaeke Group werkt vanuit 13 locaties en heeft 950 medewerkers, waarvan er 850 chauffeur zijn.

Na de overname van een multimodaal vervoersbedrijf in 2019 besloot het bedrijf om een transformatieproject te starten. Daarbij worden applicaties samengevoegd en gemoderniseerd voor een consistent beeld van alle Europese activiteiten. Er komt een zakelijk softwareplatform waarin de uiteenlopende processen van de overgenomen bedrijven worden geïntegreerd. Een nieuwe data lake gaat een compleet beeld geven van alle activiteiten en klanten. Het consolideren van de transportmanagementsystemen, die noodzakelijk zijn voor het op de juiste locatie en het juiste tijdstip afleveren van de olie- en gasbestellingen, gaat een consistent beeld geven van de situatie in de verschillende landen. Bovendien zorgt dit voor meer efficiëntie en de optimale naleving van wettelijke voorschriften.

Netwerktransformatie samen met Nomios Nederland

Een succesvolle transformatie van een bedrijf is afhankelijk van de transformatie van de IT. Daarom besloot Vervaeke Group om zijn IT-infrastructuur volledig te vernieuwen.

“Dankzij de expertise van Nomios Nederland en de vlotte samenwerking hebben we kostbare tijd bespaard en veel meer flexibiliteit op de werkvloer gerealiseerd.” – Mario De Smedt, IT Manager, Vervaeke Group

Om dat te bereiken ging het bedrijf in zee met Nomios Nederland, een vooraanstaande Belgische leverancier van oplossingen op het gebied van cybersecurity en cloud networking. Nomios Nederland introduceerde het Mist Platform als basis voor het nieuwe draadloze LAN van Vervaeke Group. De Smedt en zijn team werkten nauw samen met Nomios Nederland aan het ontwerp en de implementatie van Mist in het hoofdkantoor. “Het werken met Nomios Nederland verloopt zeer prettig. Vanaf het begin van het project hebben ze ons voor 100% bijgestaan met de installatie, implementatie en verbindingen met het bestaande netwerk. We wilden een apart segment in het netwerk maken voor de wifi-oplossing en daarbij konden we volledig op ze rekenen”, vertelt De Smedt. “Dankzij de expertise van Nomios Nederland en de vlotte samenwerking konden we alle toegangspunten snel updaten en waar nodig firmware-updates uitvoeren. Dit biedt meer flexibiliteit op de werkvloer en bespaart bovendien veel tijd.”

Het wifi-netwerk werd eerst vernieuwd in het Belgische hoofdkantoor in Zellik, maar het Mist Platform wordt ook uitgerold in de andere vestigingen van Vervaeke Group.

Het platform is gebaseerd op een moderne microservices-cloudarchitectuur. Die biedt elastische schaalmogelijkheden en is met name gericht op vereenvoudiging van het netwerkbeheer, programmeerbaarheid via API's en betrokkenheid van eindgebruikers met behulp van locatieservices. Mist Wi-Fi biedt gebruikers een uitstekende netwerkervaring en maakt het werk van de IT-afdeling een stuk eenvoudiger.

De Smedt: “We zijn erg blij met de flexibiliteit van Mist. De performance en gebruikerservaring zijn absoluut naar tevredenheid.”
Placeholder for 60227991 2302874053293639 4553859085560184832 o60227991 2302874053293639 4553859085560184832 o

Centrale rol bij onderhoudswerkzaamheden

Het Mist Wi-Fi-netwerk is nu de basis van de vlootbeheeractiviteiten van Vervaeke Group, die onder andere het onderhoud van 750 tractoren, 1.000 tanktrailers en 750 tanks behelzen.

In de garages en magazijnen zijn klemborden en papier vervangen door mobiele apparatuur. Technici raadplegen hun werkorders op een tablet, ongeacht of ze regulier onderhoud moeten uitvoeren of bijvoorbeeld een nieuwe boordcomputer in een vrachtwagen moeten monteren, zodat de chauffeur onderweg nieuwe instructies en routes kan ontvangen. Met hun mobiele apparatuur en de goede wifi-verbindingen kunnen ze de beschikbaarheid van onderdelen nagaan, bestellingen plaatsen en zelfs automatisch het facturatieproces in gang zetten wanneer ze een klus als voltooid markeren. De Smedt: “De optimalisatie van onze processen is afhankelijk van de draadloze verbindingen.

Het wifi-netwerk is ook beschikbaar voor de werknemers en bezoekers in de kantoren, zodat we ook op kantoor flexibel kunnen werken met de laptops en andere mobiele apparaten. Wanneer iemand in een andere vestiging moet zijn, maakt zijn laptop daar automatisch verbinding met het netwerk.” In het nieuwe platform werken ook veeleisende applicaties zoals spraak- en videogesprekken probleemloos.

Mist biedt werknemers de productiviteitsvoordelen van mobiliteit, waarbij de IT-afdeling de volledige controle behoudt. “Met Mist hebben we een goed beeld van de benutting het netwerk en kunnen we het gebruik van internet monitoren. Indien nodig kunnen we maatregelen nemen om dat onder werktijd aan banden te leggen. Die functionaliteit is erg handig.”

Eenvoudig netwerkbeheer

De ingebouwde kunstmatige intelligentie van het Mist Platform biedt ongeëvenaard inzicht in de connectiviteit, wat de probleemoplossing en het beheer dramatisch vereenvoudigt.

“Door de mogelijkheden voor machine learning van Mist zijn de installatie en het gebruik heel simpel”, aldus De Smedt.

De ingebouwde AI-engine Marvis levert allerlei informatie op het niveau van de clients en biedt snelle probleemoplossing voor zowel bekabelde als draadloze netwerken. Daarnaast beschikt de IT-afdeling over trendanalyses, anomaliedetectie en het proactieve herstel van problemen. De IT-medewerkers kunnen Marvis vragen stellen in natuurlijke taal, zoals 'Waarom kan Matthijs geen verbinding maken met het netwerk', waarna Marvis begeleiding biedt bij het vaststellen van de oorzaak en waar mogelijk automatisch herstelacties onderneemt.

De Smedt: “We hebben nu ook een goed overzicht van alle toegangspunten op de verschillende locaties. Wanneer we een nieuw toegangspunt installeren, maakt het automatisch verbinding met de Mist Cloud, wordt het gekoppeld aan onze account en is het klaar voor gebruik. Dat maakt het toevoegen van een nieuw toegangspunt aan het Mist Platform een fluitje van een cent.”

Vooruitkijken naar Location Based Services

Een van de redenen om voor Mist te kiezen was de mogelijkheid voor interne locatieservices van het platform. Die zijn gebaseerd op de ingebouwde Bluetooth Low Energy (BLE) in de toegangspunten. Vervaeke Group wil de activiteiten verder stroomlijnen door de mogelijkheden van virtuele BLE te gebruiken voor het identificeren van vrachtwagens wanneer die binnenkomen voor onderhoud of reiniging.

Neem contact op met onze experts

Heb je een project dat je wil bespreken?

Wij horen graag meer over jouw security project, uitdagingen op het gebied van IT-infrastructuur of andere vragen. Bel ons op of laat een bericht achter.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of ethnic man looking awayPortrait of ethnic man looking away
Artikelen

Laatste nieuws en blog