Riforest foundation

Het planten van bomen voor het ecologisch en economisch herstel van landbouwgrond.

Placeholder for Riforest rif maroccoRiforest rif marocco

Waar het allemaal begon voor Riforest

Het begon allemaal met het planten van bomen. Met de bedoeling er een mooiere wereld van te maken. Net een beetje groener en een grotere glimlach op de gezichten van de mensen. Net wat meer schaduw en waterdamp voor de verdorde aarde. Meer ruimte voor vogels om te broeden en nectar voor de insecten.

In een gebied waar honderdduizenden mensen vertrokken zijn om elders een toekomst op te bouwen. Het land van vele generaties. Voorouders hebben hun land zien wegvloeien en het land zien opdrogen omdat weinigen toekomst zagen in de eeuwenoude olijf, vijg of amandel. Niet langer iemand die jaarlijks stekjes tot zaailingen maakte. Een land dat opgegeven was.

De aarde is nog steeds dezelfde aarde waarop vele kinderen blootsvoets liepen. Kinderen die verstoppertje speelden tussen de olijfbomen, en verse vijgen en granaatappels aten.

Bomen planten om Co2 te compenseren met Riforest

Stichting Riforest stimuleert en steunt arme boeren in het Rifgebergte bij het ecologisch en economisch herstel van hun landbouwgrond. De Riforest Stichting doet dit door materiële steun te bieden, kennis over te dragen en principes uit de permacultuurwetenschap toe te passen.

De stichting werd in 2014 opgericht en in 2015 plantten ze de eerste bomen in het Rifgebergte in Noord-Marokko. Het is een plaatselijke aanpak. (Fruit)bomen worden gekocht van plaatselijke kwekers en verdeeld onder plaatselijke boeren. Deze boeren zijn mensen die een stukje land hebben maar geen geld om bomen te kopen en te planten.

Placeholder for Planting trees riforestPlanting trees riforest

Schenking van 5000 bomen

Als gedeeltelijke compensatie voor toekomstige Nomios zakenreizen en woon-werkverkeer van werknemers (onderdeel van scope 1-2), heeft Nomios 5.000 bomen aan stichting Riforest geschonken, ter compensatie van toekomstige Nomios CO2 uitstoot. De eerste bomen worden nu geplant (bekijk certificaat). De bomen zullen over een bepaalde periode geplant worden, omdat het nog een kleinschalige stichting is kunnen de bomen niet allemaal tegelijk geplant worden.

Een boom voor elke verkochte Nomios optic

In het eerste kwartaal van 2022 startte Nomios Nederland zijn eerste duurzame initiatief: de Nomios optic. Dit is een nieuwe productlijn die we aan onze klanten aanbieden en voor elke verkochte optiek planten we een boom in het Rifgebergte. Met deze boom compenseren we de CO2 uitstoot van de optic. In de eerste twee kwartalen van 2022 hebben we bijna 300 optics verkocht en dit aantal blijft groeien.

Bezoek aan het Riforest project

In mei 2022 bezocht een Nomios groep de Riforest Stichting en het Riforest project in Marokko. Ze gingen erheen om te ontdekken waar de actie plaats vindt en de mensen achter de stichting persoonlijk te ontmoeten. Tijdens deze reis plantten ze symbolisch de eerste Nomios bomen in het Rifgebergte.

  • Placeholder for Nomios bezoek aan Riforest in het RifgebergteNomios bezoek aan Riforest in het Rifgebergte
    Nomios bezoek aan Riforest in het Rifgebergte
  • Placeholder for Mohamed plant boomMohamed plant boom
    Nomios graaft de eerste kuil om de boom te planten.
  • Placeholder for Eerste Nomios boom geplant in het Rifgebergte.Eerste Nomios boom geplant in het Rifgebergte.
    Eerste Nomios boom geplant in het Rifgebergte.
Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Laatste nieuws en blog