CSR

Een boom voor elke optic: hoe Nomios zich inzet voor herbebossing

Jan-Willem Sipman
Placeholder for Jan willem sipmanJan willem sipman

Jan-Willem Sipman , Sales Director & Sustainability Lead , Nomios Nederland

4 min. leestijd
Placeholder for Nomios Telco team met geplante boomNomios Telco team met geplante boom

Share

Wij geloven in het maken van een positieve impact en in het aandrijven van een duurzame toekomst voor onze klanten, mensen en de planeet. Door gebruik te maken van ons ecosysteem van partners, willen we onze werknemers, leveranciers en klanten inspireren om bij te dragen aan duurzame initiatieven voor een positieve impact op onze planeet.

Daarom zetten wij ons in voor het compenseren van CO2 uitstoot door middel van verschillende duurzaamheidsinitiatieven. Eén daarvan is de belofte om een boom te planten voor elke Nomios-optic die we verkopen. Ons telco-team heeft onlangs de Rif-regio in Noord-Marokko bezocht met als doel 5000 bomen te planten. Met de hulp van de lokale non-profit dragen we bij tot de heropleving van bomen in de Noord-Afrikaanse bergen.

Permacultuur principes in Marokko

Het is een zonnige dag in de stad Nador. Een lichte zeebries waait door de smalle straatjes tussen de gebouwen die traditionele Marokkaanse architectuur en Spaanse invloeden vertonen.

Nador ligt aan de Noord-Marokkaanse kust en wordt omringd door de adembenemende bergen en valleien van het Rifgebied. Het is bekend om zijn bloemen- en dierendiversiteit en het is de thuisbasis van Permarif, de non-profit organisatie die onvermoeibaar verschillende soorten bomen in de hele regio plant om ontbossing en uniformiteit van bossen tegen te gaan.

Permarif zet zich in voor het herstel van landbouwgrond in de regio door middel van permacultuurprincipes (zorg voor mensen, zorg voor de aarde en het delen van overvloed.): de praktijk van het ontwikkelen van duurzame en zelfvoorzienende ecosystemen. Volgens een reeks ontwerpprincipes planten zij verschillende inheemse fruitbomen in de regio om de ecologische en economische harmonie in de regio te herstellen.

De Nederlandse zusterorganisatie, Riforest, coördineert de activiteiten vanuit Nederland. Riforest biedt Permarif hulp en ondersteuning bij de aanleg van voedselbossen op het land van lokale boeren. Denk aan olijf-, vijgen-, johannesbrood-, granaatappel- en amandelbomen, maar ook peren en moerbeien.

Via educatieve projecten draagt Riforest ook bij aan bewustwordingsprogramma's over waterbeheer, compostering en duurzame landbouwmethoden voor lokale boerenfamilies. Riforest heeft nu meer dan 100.000 fruit- en notenbomen geplant in de Rif-regio.

Mohamed al Ayachi, Technology Lead bij Nomios Nederland, is lid van de raad van bestuur van Riforest en heeft een nauwe band met de herbebossingsinspanningen in Marokko:

"We nemen allemaal onze verantwoordelijkheid voor onze planeet. De vraag is waar te beginnen en of mijn bijdrage een impact heeft. Ik ben lid geworden van Riforest vanwege hun eenvoudige idee: het is nooit te laat om een boom te planten! Door simpelweg een fruitboom te planten en nog een... ontstaat er een voedselbos dat op een duurzame manier voedsel gaat produceren. De opbrengst kan worden verkocht of in coöperaties worden verwerkt tot biologische producten (economische activiteit). Een ander voordeel van deze voedselbossen is dat er meer water in het gebied wordt vastgehouden door het zich ontwikkelende plantenleven. Dit is goed voor de bodem, mens en dier en hiermee kunnen we woestijnvorming en bodemerosie een halt toeroepen."
Placeholder for Mohamed al AyachiMohamed al Ayachi

Samenwerking: een boom voor elke optic

Samen met Riforest in Nederland en Permarif in Marokko zorgen wij voor een langdurig partnerschap voor het herplanten van bomen volgens de principes van de permacultuur. Wij zijn ook een partnerschap aangegaan met Trees For All om onze herbebossingsinspanningen op wereldschaal uit te breiden. Door onze eigen duurzame optiek te leveren, planten we een boom voor elke optiek die we over de hele wereld verkopen. 5000 is nog maar het begin.

Nomios & CSR

Onze inspanningen gaan verder dan herbebossing. Onze focus ligt op de gehele levenscyclus van producten, het creëren van transparantie in processen en ervoor zorgen dat we altijd voorlopen op de nieuwste ontwikkelingen binnen duurzaamheid. We hebben onze missie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (Corporate Social Responsibility - CSR) ontwikkeld en zorgen ervoor dat dit in elk aspect van onze besluitvorming wordt weerspiegeld: van onze inspanningen met leveranciers tot aan recycling in onze kantoren.

Plannen voor de toekomst

Ons steentje bijdragen voor de planeet is een nooit eindigende verbintenis. Tot nu toe hebben we sinds 2019 elk jaar meer dan 200 ton CO2 gecompenseerd. Ons doel is om duurzaamheidspraktijken te verweven in elk aspect van ons bedrijf. Daarom werken we samen met onze technologieleveranciers om de levenscycli van onze oplossingen tot in het kleinste detail te begrijpen. Daarnaast werken we samen met 30 grote technologiebedrijven en de EANTC aan de ontwikkeling van een onafhankelijk energielabel om eindgebruikers te helpen bij het nemen van duurzame beslissingen bij de ontwikkeling van technologieoplossingen.

Leer meer over hoe wij het verschil maken

Wil je meer weten over onze duurzaamheidsinitiatieven? Neem dan gerust contact op met onze Sustainability Lead, Jan-Willem Sipman via [email protected].

Placeholder for Eerste Nomios boom geplantEerste Nomios boom geplant
Placeholder for Nomios Telco team in MarokkoNomios Telco team in Marokko
Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of french manPortrait of french man
Artikelen

Meer updates