5G

De 5G business kansen voor Service Providers

1 min. leestijd

Share

Keer op keer bewezen mobiele technologische ontwikkelingen dat deze Service Providers helpen om nieuwe diensten steeds sneller om te zetten in winstgevende activiteiten. Een succesvolle 5G transitie biedt naar verwachting een vergelijkbare kans. Met standaardisatie als punt op de horizon draaien Service Providers daarom proeven met 5G-technologie, in een poging om te doorgronden wat 5G voor hun bedrijf en industrie gaat betekenen.

Een belangrijke drijfveer voor Service Providers om dit te doen is dat 5G ze de kans biedt om te pionieren, of om zich als pionier te positioneren. Door als eerste de markt te betreden met een nieuwe 5G-gerelateerde service, die bewezen financiële voordelen biedt. Daarom zien we ook zoveel implementaties in diverse sectoren. Vrijwel elk bedrijf in iedere sector zal namelijk merken dat 5G een transformatie teweeg brengt.

Natuurlijk levert 5G ongekend hoge prestaties, waardoor bedrijven innovatieve en snellere diensten aan zullen bieden. Dit vervolgens omzetten naar een winstgevende business case blijkt echter moeilijker dan verwacht. Er zijn namelijk nog geen bewezen commerciële implementaties bekend van een bedrijf dat door 5G-technologie gedreven wordt en winst maakt. Het uitstellen van investeringen wordt echter gelijkgesteld aan verlies van vroeg verkregen concurrentievoordeel, dat moeilijk is om in een later stadium nog in te halen.

De 5G business case van de Service Provider

Om te begrijpen wat 5G voor jouw bedrijf kan betekenen begin je met het uitvoeren van een analyse. Om te ontdekken op welke manieren 5G nieuwe services kan opleveren. Verhoogde snelheid, het groeiend aantal verbonden apparaten en (extreme) low latency werpt de uitdaging op om nieuwe zakelijke cases te ontwikkelen. 5G netwerk slicing is waarschijnlijk de grootste kans om winstgevende business cases te ontwerpen binnen belangrijke branches voor Service Providers.

Het ontwikkelen van een dergelijke businesscase voor serviceproviders zal compleet nieuw zijn. Veel externe analisten hebben de waarde van nieuwe services die door 5G-technologie mogelijk zijn voor het gehele ecosysteem overwogen, inclusief eindgebruikers in veel verschillende industrieën. Denk aan innovatieve diensten, thuis, onderweg en op het werk en het potentieel is enorm.

Ultrabroadband via fixed wireless access

Een van de eerste businesscases die we konden zien, is vaste draadloze toegang om ultrabroadband te brengen naar gebouwen die meestal moeilijk te bereiken zijn met glasvezel. 5G-to-the-home heeft de potentie om de thuismarkt voor breedband open te stellen voor nieuwkomers en aantrekkelijke rendementen te leveren in een relatief korte tijd. In andere zakelijke gevallen gericht op consumenten, levert 5G spannende 'infotainment'-services aan passagiers in het openbaar vervoer. Het stelt toeschouwers in staat om de actie tijdens sport- en entertainmentevenementen op nieuwe manieren te ervaren, bijvoorbeeld. Beide cases bieden een hoog rendement op investering (ROI) voor serviceproviders en andere betrokken partijen.

Op de zakelijke markt heeft 5G de potentie om de echte enabler te zijn voor zelfrijdende auto's, om de wegtransportkosten en verkeerscongestie te verminderen door 'truck platooning'. Bovendien kan 5G de vaste infrastructuur voor geautomatiseerde fabrieken vervangen omdat het de veeleisende prestatievereisten in deze sector kan bieden. De flexibiliteit van 5G kan dynamischere productiesystemen introduceren die zullen bijdragen aan hun businesscases.

Connected Health Care heeft een sterke focus op de business case met 5G, omdat het nieuwe mogelijkheden zal introduceren die de druk op de huidige gezondheidszorgsystemen helpen verminderen.

Dit zijn slechts enkele van de vroege businesscases die de industrie aan het verkennen is voor 5G. De Service Provider-industrie erkent dat deze nieuwe ontwikkeling niet alleen over de technologie gaat, noch over het aanbieden van nieuwe, opwindende diensten. Het succes van een serviceprovider is sterk afhankelijk van het doen van investeringen in verschillende fasen, wat resulteert in een positief financieel rendement en dat volledig nieuwe zakelijke kansen zal creëren.

Verwacht wordt dat de economische voordelen direct zullen volgen wanneer 5G wordt geïmplementeerd en goedgekeurd, aangezien de onderliggende technologieën snel zullen worden ontwikkeld. Standaardisatie van 5G is nog niet officieel afgerond, maar de sector heeft overeenstemming bereikt over de belangrijkste activerende technologieën, architectuur en implementatiescenario's. Dit is een belangrijke voorwaarde voor infrastructuurfabrikanten en serviceproviders om verschillende technologieën binnen 5G-netwerken te testen om de levering van nieuwe verwachte services te ratificeren.

5G-voordelen gekoppeld aan de Service Provider business strategie

Het is duidelijk dat de 'early adoption'-serviceproviders beginnen met het plannen van de 5G-toekomst en beslissingen nemen over de manier waarop zij de technologie zullen inzetten en gebruiken. En wat nog belangrijker is: hoe te leiden in waarschijnlijk sterk concurrerende sectoren en snel evoluerende markten. Planning begint met de businesscases die een serviceprovider target als onderdeel van zijn bedrijfsstrategie. Dit is een moeilijke taak omdat er nog geen commerciële implementaties van 5G zijn. De bedrijfsinformatie die ze nodig hebben om de trends te herkennen, de kansen te identificeren en te begrijpen wat 5G voor hun bedrijf kan doen, is eenvoudig afwezig. Dienstverleners kunnen het zich niet veroorloven om te gokken in het komende 5G-tijdperk. Het moet heel duidelijk zijn hoe business cases leiden tot extra inkomsten die kunnen worden veiliggesteld met 5G; welke investeringen nodig zijn en hoeveel tijd nodig is om businesscases echt rendabel te maken.

5G Business Deployment Categorieën

De dienstverlenende sector onderzoekt de primaire voordelen en hoe deze bij hun klanten te brengen. Er zijn voornamelijk 3 5G-bedrijfs implementatie categorieën:

  1. 5G interactieve ervaring: Hoe 5G ervaringen zal creëren voor consumenten thuis en op openbare en particuliere vervoerssystemen.
  2. 5G-live-ervaring: Hoe 5G nieuwe live-ervaringen biedt aan mensen die grote (digitale) evenementen bijwonen en voldoen aan de zeer hoge vraag op verkeershots.
  3. 5G-sectorervaring: Hoe 5G de norm kan worden van de vierde industriële revolutie.

1. 5G interactive experience

5G biedt serviceproviders de mogelijkheid om breedbandtoegang te bieden aan woningen in gebieden waar conventionele FTTH (fiber-to-the-home) moeilijk of duur in gebruik is. Omdat er geen tijdrovende en dure civiele werken nodig zijn om glasvezel te leggen, levert 5G een snellere time-to-market en opent het de thuismarkt voor breedband door nieuwkomers in staat te stellen te concurreren tegen CSP's met vaste telefonie. Denk aan nieuwe technologieën zoals mmWave. Hierdoor kan elk afzonderlijk basisstation tientallen huishoudens van dienst zijn.

De bedrijfsmodellering is hier gebaseerd op een adresseerbare markt in de landelijke gebieden waar vaak de hoge (mobiele) breedbandsnelheid ontbreekt die wordt aangeboden in niet-landelijke gebieden. De business case hangt echter af van het aantal huishoudens dat bediend wordt, de kapitaaluitgaven per site en wat de opbrengst per huishouden zal zijn.

Zonder twijfel zal 5G dienstverleners in staat stellen om inkomsten te genereren door amusementsdiensten aan te bieden aan abonnees 'onderweg', met name voor diegenen die in stedelijke gebieden reizen. Diensten die een serviceprovider mogelijk aanbiedt zijn bijvoorbeeld hoogwaardige dual-screen videostreaming, augmented en virtual reality-applicaties, online gaming en videobellen of conferenties. Voorwaarde voor de beste gebruikerservaring is natuurlijk het netwerk, dat in staat moet zijn om consistent diensten te leveren in het hele gebied.

Bovendien zou het tegelijkertijd hoogwaardige en betrouwbare prestaties moeten leveren aan veel gebruikers die met het openbaar vervoer reizen, vaak met relatief hoge snelheid reizen. Diensten met hoge bandbreedte kunnen ook worden aangeboden aan gebruikers die geen 5G-apparaat hebben. Dit kan worden gedaan door het 5G-signaal aan een voertuig te leveren en vervolgens de bandbreedte via Wi-Fi te distribueren, bijvoorbeeld in de trein of in de metro. Dergelijke voorbeelden bieden serviceproviders een kans om vroege 5G-implementaties te implementeren en nieuwe inkomsten te genereren in de aanloop naar de wijdverspreide verwachte beschikbaarheid en introductie van 5G-apparaten.

2. 5G Live experience

5G belooft de snelheid, dekking en responsiviteit van draadloze netwerken aanzienlijk te verbeteren. Hij kan vandaag 10 tot 100 keer sneller werken dan je gebruikelijke mobiele verbinding, en zelfs sneller dan wat je kunt krijgen met een fysieke glasvezelkabel die je huis binnengaat. Het vergroot ook de snelheid waarmee een apparaat verbinding maakt met het netwerk met snelheden zo snel als een milliseconde om uw download of upload te starten.

Hoge capaciteit en lage latentie van 5G is zeer geschikt om services te leveren die live 8K Ultra HD-beelden bieden van b. sportspellen tijdens een groot evenement, allemaal tegelijk aan duizenden toeschouwers.

Met dergelijke HotSpot-services ervaren bezoekers de kern van de actie, bijvoorbeeld met live streaming virtual reality. HTC presenteerde onlangs hun 5G-hotspot en smart hub, waarmee maximaal 20 mensen tegelijkertijd toegang hebben tot supersnelle connectiviteit en live Virtual Reality.

In dergelijke scenario's kunnen gebruikers kiezen uit meerdere 360-camera's om te zien wat er gebeurt, vanuit elke gewenste hoek, in realtime, en klikken om direct herhalingen op aanvraag te bekijken, of zelfs hun ervaring verbeteren met realtime inzichten die worden aangeboden via Augmented Reality.

5G ondersteunt zeer lage latency, verbetert de gebruikerservaring en voorkomt bewegingsziekte bij het gebruik van Virtual Reality.

3. 5G Industry experience: Industry 4.0

Voor industrieel gebruik lijkt 5G een nieuw tijdperk te openen dat momenteel 'Industrie 4.0' wordt genoemd. Een van de belangrijkste enablers van de 'slimme fabriek' van de toekomst zal een enorm verhoogde connectiviteit zijn die machines, processen, robots en mensen met elkaar verbindt, waardoor er meer flexibele en meer dynamische productiemogelijkheden worden gecreëerd. Ongeveer 90 procent van de industriële connectiviteit maakt tegenwoordig gebruik van bekabelde verbindingen die de hoge prestaties en betrouwbaarheid bieden die nodig zijn voor automatisering. Het probleem hierbij is dat ze geen flexibiliteit hebben, niet in staat zijn om snel aan veranderende productie-eisen te voldoen, bijvoorbeeld. 5G is de eerste draadloze technologie met de hoge doorvoer, lage latentie en extreme betrouwbaarheid die draadgebonden connectiviteit in de fabriek zou kunnen vervangen. Effectief is 5G de volledige vervanging voor de bekabelde netwerken van vandaag. Draadloze connectiviteit maakt het mogelijk om extra machines aan te sluiten door ze eenvoudig uit te rusten met draadloze sensoren en actuatoren en indien nodig kan de netwerkcapaciteit worden geschaald om nieuw verkeer aan te kunnen.

Conclusie

Voor serviceproviders om succesvol te zijn in het 5G-tijdperk, is een vroege acceptatie en het ontwikkelen van nieuwe ecosystemen waarschijnlijk de beste strategie om te winnen. 5G creëert veel nieuwe mogelijkheden voor serviceproviders om zaken te doen met bijna elke verticale sector. Daar staat tegenover dat serviceproviders geconfronteerd worden met toenemende concurrentie, niet alleen van de gebruikelijke verdachte concurrenten, maar vooral van nieuwkomers op de markt. Vanwege zijn mogelijkheden zal 5G bedrijven aantrekken die afkomstig zijn uit andere (onverwachte) sectoren die niet eerder werden overwogen door serviceproviders.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates