Partnerschap Succesverhaal

Eurofiber en Nomios vieren 10-jarig partnerschap

6 min. leestijd
Placeholder for Man viert feest met confettiMan viert feest met confetti

Share

Wanneer de Nederlandse overheid je werk aanwijst als cruciaal voor de infrastructuur van het land is het essentieel dat je samenwerkt met de besten. Dit is precies wat Eurofiber 10 jaar geleden heeft gedaan door Nomios te kiezen als hun vertrouwde systeemintegrator.

Over de klant

Een decennium later is het naadloze partnerschap tussen Eurofiber en Nomios, dat zich richt op netwerk en beveiliging, nog steeds in volle gang en werken ze in een razend tempo samen. Eurofiber legt maandelijks 160 km glasvezelkabel aan om hun doel te bereiken: Europese steden helpen verbonden te blijven. In totaal hebben ze bijna 40.000 km glasvezel door heel Europa aangelegd.

Proactief partnerschap

Daniel Danon, Managing Director Eurofiber Cloud Infrastructure bij Eurofiber, zegt over het langdurige partnerschap: Ons netwerk is gebaseerd op apparatuur die zij samen met ons beheren en die apparatuur is een integraal onderdeel van alle service level agreements - onze belofte aan klanten."

Nick Vaes, Director Network Operator bij Eurofiber, benadrukte dat ze, toen ze met Nomios gingen samenwerken, alleen over dark fiber beschikten.

"We zijn met Nomios in zee gegaan voor onze actieve laag van het netwerk. Dit zorgt ervoor dat we in staat zijn om diensten te leveren, niet alleen aan onze directe klanten, maar ook via alle partners in de indirecte kanalen.
"Het is een zeer proactief partnership, waarbij we samen nadenken, het netwerk laten evolueren en kijken naar wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het is een partnership dat bouwt aan een sterk netwerk om onze klanten te bedienen."

Taimen Boumans, Managing Director Nederland bij Nomios, sloot zich aan bij het sentiment en zei dat de overlap in DNA tussen de twee Nederlandse bedrijven de samenwerking in de loop der jaren heeft verdiept.

"Alle voorstellen en projecten die we voor Eurofiber ontwerpen en helpen realiseren leveren kwaliteit, kosteneffectiviteit en ook voorspelbaarheid is erg belangrijk."

In een reactie op de huidige werkzaamheden om de core netwerkinfrastructuur te upgraden naar 100G, zei Boumans: "Wat we in de markt zien gebeuren, is dat de vraag naar die oplossingen toeneemt. De technologie loopt een stap voor op de marktvraag. We zijn ons nu al aan het oriënteren op 400G.

"Eurofiber breidt uit naar veel nieuwe markten, zoals België, Duitsland en Frankrijk, en begeeft zich op consumentenmarkten. Dit is een mooie overlapping voor ons omdat we dezelfde digitale voetafdruk bestrijken, dus we ontdekken dat we ook op die gebieden het partnerschap verkennen en verbreden naarmate we verder gaan en het naar het volgende niveau tillen."

Vroege uitdagingen

In een reactie op de uitdagingen die Nomios in het begin van de samenwerking met Eurofiber moest overwinnen, zei Sjaak Lemmers, Account Director van Nomios: "Het begon als dark fiber only, alleen de kabels en geen diensten in de begindagen. We hebben Eurofiber geholpen om een IP-dienstenportfolio op te bouwen en aan te bieden, dat nu door de overheid formeel is aangemerkt als vitale infrastructuur."

High-speed band-width project

Een voorbeeld gevend van een mission-critical infrastructuurproject, waar Nomios met Eurofiber succesvol bij betrokken is geweest, benadrukte Lemmers dat ze in 2017 zijn begonnen met het vervangen van het oudere deel van de netwerken om de automatisering voor provisioning te verbeteren. "Dit stelt ons ook in staat om de bandbreedte te laten groeien naar een schaalbaar platform.

"Het high-speed band-width project is een mooi voorbeeld van onze samenwerking met Eurofiber. We breiden de bandbreedte in de core uit naar een nieuwe generatie apparatuur. En tegelijkertijd stelt dit Eurofiber in staat om dezelfde processen en werkrelaties te behouden, de prestaties te verbeteren en de markteisen voor te blijven", zegt hij.

Met het hoofdkantoor in Nederland bedient het wereldwijde team van experts al sinds 2003 meer dan 2.000 klanten in Europa en de VS.

Placeholder for Uitrol van nieuwe glasvezel verbindingen.Uitrol van nieuwe glasvezel verbindingen.
Uitrol van nieuwe glasvezel verbindingen.

Hoe Eurofiber steden verbindt

Amsterdam

Eurofiber heeft een uniek samenwerkingsverband met Amsterdam Smart City (ASC), dat samen met bedrijven, overheden, kennisinstellingen en de inwoners van Amsterdam de Metropoolregio Amsterdam wil ontwikkelen tot een slimme stad.

Zoals de Nederlandse overheid heeft erkend, heeft een stad om verbonden te raken een open digitaal netwerk nodig, zodat verschillende providers hun diensten op een efficiënte manier kunnen installeren en exploiteren.

De glasvezelinfrastructuur van Eurofiber in de hoofdstad is zeer dicht. De fijnmazige netwerkdekking in de hele Nederlandse hoofdstad legt de basis voor smart city-toepassingen, zodat sensoren, intelligente systemen, Internet of Things-toepassingen en big data-analyses efficiënt kunnen worden ingezet.

Amsterdam heeft de meeste inwoners van alle Nederlandse gemeenten: 859.732 op een oppervlakte van 219 km² - waarvan een kwart uit water bestaat. De dekking van Eurofiber strekt zich uit tot ziekenhuizen, scholen, metrodiensten, energiestations en de beroemde grachten met zo'n 50 bruggen en sluizen die via het Eurofiber-netwerk zijn verbonden, maar ook 200 bushokjes en tientallen beveiligingscamera's in de openbare ruimte. Met een gemiddelde netwerkafstand van 400 meter tot de backbone valt 96 procent van de locaties in de regio Amsterdam binnen de netwerkdekking.

Rotterdam

Eurofiber startte in 2018 met de aanleg van een grootschalig, fijnmazig glasvezelnetwerk tussen alle locaties van de gemeente Rotterdam. Met dit project worden alle bestaande glasvezelnetwerken van de gemeente Rotterdam geoptimaliseerd en gekoppeld aan het Eurofiber-netwerk, waardoor er één hoogwaardig glasvezelnetwerk voor de gemeente ontstaat.

"We hebben ze geholpen om alles aan te sluiten, van bruggen tot camera's en het elektriciteitsnetwerk. Als we het hebben over een slimme stad, betekent dat dat alles in die stad er baat bij heeft om met glasvezel verbonden te zijn en kansen te creëren voor de mensen die er wonen", aldus Danon.

"Het is een belangrijke enabler die de stad in staat zal stellen haar volledige digitale potentieel te leven en haar burgers meer ecologische en effectieve connectiviteit te bieden. We moeten ook denken aan het toekomstbestendig maken van een slimme stad en haar voorbereiden op een toekomst van 5G en edge computing.

Berlijn

Eurofiber heeft zojuist Christoph Klein benoemd tot Managing Director Duitsland om leiding te geven aan de expansie in Duitsland als onderdeel van zijn Europese groeistrategie. Eurofiber betrad de Duitse markt met een joint venture met Vattenfall, die is opgericht om meer dan 500.000 huishoudens en bedrijven in Berlijn aan te sluiten. Onlangs kondigde het een partnerschap aan met glasvezelnetwerkoperator NGN Partnership om een toonaangevend B2B glasvezelinfrastructuurplatform in Duitsland te bouwen.

" Vanaf het begin waren we een open netwerk, en het zit echt in het DNA van de organisatie dat Eurofiber is gebouwd om de glasvezel voor iedereen te zijn" - Daniel Danon, Managing Director Eurofiber Cloud Infrastructure
Placeholder for Daniel DanonDaniel Danon
Daniel Danon, Managing Director Eurofiber Cloud Infrastructure

Snelle vragen

In de hot seat met Daniel Danon, Managing Director Eurofiber Cloud Infrastructure

Welke technologie voorspelt u dat datacenters in de toekomst zullen gaan gebruiken?

"Datacenters zullen data dichter bij de consumenten en bedrijven brengen. Het zal niet alleen gaan om cloud, maar ook om edge en ultra-low latency. Uiteindelijk gaat het erom ervoor te zorgen dat data heel dicht bij de klanten staan. Dit zal van invloed zijn op zaken als Artificial Intelligence, Augmented Reality, 5G, 6G als we de toekomst in gaan."

Welke plannen heb je voor de toekomst?

"Om de beste open infrastructuur voor de digitale wereld te zijn. We willen onze klanten in staat stellen om te groeien en te innoveren zonder digitale beperkingen, en zo de digitale samenleving kracht bij te zetten."

Wat is de volgende smart city waar jullie aan gaan werken?

"We richten ons niet op één stad. We hebben een zeer dicht mesh-netwerk over onze gebieden en op dagelijkse basis verbinden we meer elementen binnen een stad dan ooit tevoren. We werken met steden in al onze gebieden in Nederland, België en Frankrijk.

"Ons werk in Berlijn met Vattenfall is een geweldige aanwinst voor de gemeenschap om in de grond te hebben en zal zowel huishoudens en bedrijven als het optimalisatiebeheer van de stad ten goede komen."

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates