Case study
Placeholder for EurofiberEurofiber

Eurofiber baant de weg voor dynamische slimme steden in heel Europa

Placeholder for Uitrol van nieuwe glasvezel verbindingen.Uitrol van nieuwe glasvezel verbindingen.
Juniper Networks

Sinds de directeur van het bedrijf is geïnterviewd, is er door Eurofiber al 160 kilometer glasvezelkabel aangelegd. Dit indrukwekkende cijfer is de reden waarom de in Nederland gevestigde open digitale netwerkprovider voorop loopt in het helpen van Europese steden om verbonden te blijven.

Het tempo van de uitrol is duizelingwekkend. Het begon in 2000, toen Eurofiber zijn eerste glasvezelnetwerk van 500 km aanlegde om de vier grote Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht met elkaar te verbinden. Vandaag de dag hebben ze meer dan 39.000 km glasvezel aangelegd - waarbij ze elke week 40 km aanleggen -, 11 datacenters en een digitale voetafdruk die Nederland, België, Frankrijk en een nieuwe vestiging in Duitsland bestrijkt.

Voor elk bedrijf dat zoveel glasvezelkabels aanlegt, is een betrouwbare systeemintegrator van vitaal belang als ze hun doel willen bereiken: Europese steden helpen om verbonden te blijven. Nomios is al 10 jaar een proactieve partner die Eurofiber helpt om van de begindagen van dark fiber over te stappen naar het aanbieden van een veilige en verbonden digitale infrastructuur.

"Met behulp van ons eigen glasvezelnetwerk en datacenters leveren we slimme, open en toekomstvaste cloudinfrastructuur en connectiviteitsoplossingen aan bedrijven, overheidsinstanties en non-profitorganisaties" - Daniel Danon, Managing Director Eurofiber Cloud Infrastructure
Placeholder for Eurofiber office buildingEurofiber office building
Hoofdkantoor van Eurofiber in Maarssen, Nederland.

Slimme steden

Er was een tijd dat een rivier het levensbloed was van een stad voor haar handel en commercie, maar zoals de pandemie heeft aangetoond, is de toekomst van werken op afstand voor miljoenen mensen nu afhankelijk van aansluiting op een digitale wereld - net als de toekomstige veiligheid en beveiliging van een stad.

Eurofiber legt letterlijk een reddingslijn aan voor de digitale samenleving van zogenaamde "smart cities". Het netwerk wordt nu al gebruikt om 75 procent van de beweegbare sluizen en bruggen langs de beroemde Amsterdamse grachten te bedienen. "Vitale infrastructuur", zo duidt de Nederlandse overheid het open digitale netwerk van het bedrijf aan, wat betekent dat verschillende aanbieders, van ziekenhuizen tot FinTech, bedrijven, overheden en non-profitorganisaties hun diensten op een efficiënte manier kunnen installeren en exploiteren.

"Klanten hebben de volledige vrijheid om de diensten, toepassingen en providers te kiezen die ze nodig hebben, waardoor ze het volledige potentieel van digitale innovatie kunnen benutten", aldus de voormalige Franse ingenieur Daniel Danon, die in april 2020 op het hoogtepunt van de pandemie bij Eurofiber in dienst trad.

Vanuit Utrecht zei Danon dat het DNA van het bedrijf een "open glasvezelnetwerk is om voor anderen mogelijkheden te creëren". Hij wees erop dat hij er trots op is leiding te geven aan een organisatie - rijk aan een sterk ecosysteem van partners zoals Nomios - die het doel om anderen te helpen centraal heeft staan.
Placeholder for Eurofiber officeEurofiber office
Hoofdkantoor van Eurofiber in Maarssen, NEderland.

Open glasvezel netwerk

De open digitale infrastructuur van Eurofiber, waarvan zij eigenaar zijn en die zij exploiteren, is ontworpen om onafhankelijk een breed spectrum van industrieën en innovaties te ondersteunen. De bedrijven Dataplace, FullSave, Eura DC en Netiwan exploiteren hun 11 datacenters in Nederland en Frankrijk.

"We hadden in 2000 het geluk dat we een visie hadden over hoe glasvezel een belangrijk onderdeel van de toekomst zou worden en het is het meest toekomstbestendige, dynamische element van onze digitale wereld geworden. We zijn in staat geweest om een infrastructuur te creëren die kosteneffectief is, wat erg belangrijk voor ons is omdat we de bedrijven van anderen op een financiële en technische manier mogelijk willen maken," zei Danon.

"Als bedrijf hebben we een digitale all the way aanpak, we groeien snel dus alles moet schaalbaar zijn en dat betekent gedigitaliseerd worden. We weten dus hoe belangrijk het is om digitaal te zijn, om onze processen en onze systemen, ter beschikking te hebben van onze 550 medewerkers en van onze partners, waar ze zich ook bevinden.

"Diezelfde cultuur en aanpak vinden we terug bij onze partner Nomios. Dat is een van de redenen waarom deze samenwerking zo lang heeft standgehouden. "Digitaal gaan voor onze klanten kan ook averechts werken als je het niet persoonlijk houdt. Als we nadenken over digitalisering, is het voor zowel onze klanten als voor collega's heel belangrijk dat we digitaal gaan - maar we houden het altijd persoonlijk."

Beheer van hybride cloud

De Eurofiber Group bestaat uit: Eurofiber, DCspine en MatrixMind (in Nederland en België), Dataplace (Nederland), FullSave, Lumos, Eurafibre, ATE, Eura DC en Netiwan (Frankrijk) en leveren de volgende diensten:

  • Ethernet
  • Secure cloud connect
  • Zakelijk internet
  • WDM
  • SD-WAN
  • Managed dark fiber
  • Datacenter diensten

"We bieden ook diensten aan om cloud connect veilig te stellen, waardoor je een directe verbinding kunt hebben met een speler zoals Amazon, Microsoft Azure of Google cloud, en niet door het internet hoeft te gaan, wat op een ethernetlaag blijft, wat betekent dat het heel dicht bij de klant is", zegt Danon.

"Wat ik denk dat klanten echt van ons nodig hebben, is algeheel hybride cloudbeheer. Het gaat niet alleen om het verbinden van het ene kantoorgebouw met het andere. Wij verbinden onze klanten en partners met hun data, waar die zich ook bevindt, en helpen hen die datastroom te beheren, in hun eigen pand, in de datacenters die dicht bij hen in de buurt staan, maar ook naar de publieke cloud."

Concurrentievoordeel

Danon noemt het open netwerkmodel "anders en krachtig" en dat geeft Eurofiber een concurrentievoordeel. "Vanaf het begin waren we een open netwerk, en het zit echt in het DNA van de organisatie dat Eurofiber is gebouwd om de glasvezel voor iedereen te zijn. We hebben dat ingebracht in de grotere digitale infrastructuur, inclusief colocatie en het verbinden van datacenters, wat uniek en krachtig is.

"Ons open netwerk is anders en krachtig omdat het ons in staat stelt één keer te investeren, voor velen. Het stelt ons in staat om ultra lage latency te leveren en omdat we een mesh netwerk hebben is de routing veel dynamischer en directer," zei Danon die er ook op wees dat het hebben van een aanwezigheid in heel Europa ook belangrijk was.

"Bovendien, als je aan data denkt, gaat het ook over colocatie en het verbinden met de cloud. Het beheer en de controle van alle aspecten van deze hybride cloud plaatst ons ook in een concurrentiepositie. Dat betekent dat we echt de partner bij uitstek zijn als het gaat om digitale infrastructuur.

"We zetten de visie voort van een dynamische digitale wereld die Eurofiber voor het eerst voor ogen had toen het bedrijf meer dan 20 jaar geleden van start ging."

Placeholder for Getty Images 962630406 Moderne fabriekGetty Images 962630406 Moderne fabriek

10 jaar partnerschap met Nomios

Danon schetste het belang van een open netwerk dat Eurofiber in staat stelt te werken met een ecosysteem van partners, waaronder Nomios.

"Nomios is niet zomaar een partner, ze zijn echt onze systeemintegrator. Ons netwerk is grotendeels gebaseerd op apparatuur die zij samen met ons beheren en die apparatuur is een integraal onderdeel van alle service level agreements - onze belofte aan klanten. Zij hebben ons ondersteund en zorg gedragen voor het ethernet en internet netwerk."

"Nomios is niet zomaar een partner, ze zijn echt onze system integrator" - Daniel Danon, Managing Director Eurofiber Cloud Infrastructure

Nick Vaes, Directeur Netwerkbeheerder bij Eurofiber zegt: "Nomios is een proactieve partner, flexibel en altijd bereid om voor ons te vechten. We zijn begonnen als een bedrijf dat alleen dark fiber had. Zo'n 16 jaar geleden zijn we begonnen met het leveren van verlichte diensten voor onze klanten. Ons open netwerk levert ethernet (laag 2) en later ook internet (laag 3) diensten over ons netwerk."

"We zijn een partnerschap aangegaan met Nomios voor onze actieve laag van het netwerk, zodat we in staat zijn om diensten te leveren, niet alleen aan onze directe klanten, maar ook via alle partners in de indirecte kanalen," zei hij.
"Het is een zeer proactief partnership, waarbij we samen nadenken, het netwerk laten evolueren en kijken naar wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het is een partnerschap dat een sterk netwerk opbouwt om onze klanten te bedienen."

Taimen Boumans, Managing Director Nederland bij Nomios, sloot zich aan bij het sentiment en zei dat de overlap in DNA tussen de twee Nederlandse bedrijven de samenwerking in de loop der jaren heeft verdiept. "Alle voorstellen en projecten die we voor Eurofiber ontwerpen en helpen realiseren leveren kwaliteit, kosteneffectiviteit en ook voorspelbaarheid is erg belangrijk."

High-speed band-width project

In een reactie op de huidige werkzaamheden om de core netwerkinfrastructuur te upgraden naar 100G, zei Boumans: "Wat we in de markt zien gebeuren, is dat de vraag naar die oplossingen toeneemt. De technologie loopt een stap voor op de marktvraag. We zijn ons nu al aan het oriënteren op 400G.

"Eurofiber breidt uit naar veel nieuwe markten, zoals België, Duitsland en Frankrijk, en begeeft zich op consumentenmarkten. Dit is een mooie overlapping voor ons, aangezien we dezelfde digitale voetafdruk bestrijken. We verkennen en verbreden dus ook het partnerschap in die gebieden naarmate we verder gaan en het naar het volgende niveau tillen," zei hij.

In een reactie op de uitdagingen die Nomios Eurofiber in de beginperiode heeft helpen overwinnen, zei Sjaak Lemmers, Account Director van Nomios: "Het begon als dark fiber only, alleen de kabels en geen diensten in de begindagen. We hebben Eurofiber geholpen om een IP-dienstenportfolio op te bouwen en aan te bieden, dat nu door de overheid formeel is aangemerkt als vitale infrastructuur."

Een voorbeeld gevend van een missiekritisch infrastructuurproject, waar Nomios met Eurofiber succesvol bij betrokken is geweest, benadrukte Lemmers dat ze in 2017 zijn begonnen met het vervangen van het oudere deel van de netwerken om de automatisering voor provisioning te verbeteren. "Dit stelt ons ook in staat om de bandbreedte te laten groeien naar een schaalbaar platform.

"Het high-speed band-width project is een mooi voorbeeld van onze samenwerking met Eurofiber. We breiden de bandbreedte in de core uit naar een nieuwe generatie apparatuur. En tegelijkertijd stelt dit Eurofiber in staat om dezelfde processen en werkrelaties te behouden, de prestaties te verbeteren en de markteisen voor te blijven", zegt hij.

Neem contact op met onze experts

Heb je een project dat je wil bespreken?

Wij horen graag meer over jouw security project, uitdagingen op het gebied van IT-infrastructuur of andere vragen. Bel ons op of laat een bericht achter.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of ethnic man looking awayPortrait of ethnic man looking away
Artikelen

Laatste nieuws en blog