Persbericht

Nomios en Nokia verdrievoudigen capaciteit voor GÉANT met nieuw IP-backbone netwerk

5 min. leestijd
Placeholder for Man and girl testing robotic arm laughingMan and girl testing robotic arm laughing
Nokia

Share

  • Met een raamovereenkomst van 10 jaar is Nokia de enige leverancier van kritieke IP-netwerken voor een massale migratie van het backbone netwerk onder leiding van Nomios.
  • Eerste onderzoeksnetwerk dat 800GE routeringsinterfaces inzet, levert ongekende capaciteit ter ondersteuning van langdurige wetenschappelijke samenwerking tussen 's werelds beste onderzoekers.
  • GÉANT’s GN5 IP/MPLS routing and switching project verdrievoudigt de bestaande netwerkcapaciteit voor interconnecties met nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN) over de hele wereld.

Zoeterwoude, Nederland, Espoo, Finland, Amsterdam, Nederland - Nomios Group, Nokia en GÉANT hebben vandaag aangekondigd dat GÉANT, het samenwerkingsverband van Europese nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN's), een ultramoderne IP/MPLS-oplossing van Nokia zal implementeren als onderdeel van een 10-jarige raamovereenkomst onder leiding van Nomios Group, een toonaangevende Europese leverancier van cybersecurity- en netwerkoplossingen.

Als onderdeel van het GN5 IP/MPLS routing en switching vervangingsproject, zal GÉANT de eerste NREN ter wereld zijn die 800 Gigabit Ethernet (GE) routing interfaces zal implementeren. Hierdoor wordt de capaciteit verdrievoudigd en het 50.000 km lange netwerk supercharged door een veerkrachtige en veilige basis te creëren voor intensieve samenwerking en kennisdeling tussen een internationale alliantie van onderzoekers.

GÉANT verbindt 40 nationale research en educatie netwerken (NREN) in 40 Europese landen met elkaar en verbindt 50 miljoen gebruikers en instellingen met meer dan 100 aanvullende NREN's overal ter wereld. Het krachtige IP-backbone netwerk zal de basis vormen voor een wereldwijde coalitie van onderzoekers die zich richten op baanbrekend onderzoek in disciplines zoals hoge-energiefysica, biogeneeskunde, radioastronomie en weersomstandigheden die van invloed zijn op het klimaat.

In de afgelopen vijf jaar is het verkeer op het GÉANT-netwerk elk jaar met 30 procent toegenomen en het verwerkt nu dagelijks meer dan 7 petabytes aan data. Dit is voor een groot deel te danken aan de toename van instrumenten zoals telescopen, sensoren en detectoren, die meer gegevens verzamelen met een grotere precisie, gevoeligheid en snelheid. Supercomputers verwerken enorme hoeveelheden gegevens en analyseren en valideren de bevindingen. Gezien het hoge niveau van samenwerking tussen geallieerde instellingen moeten die gegevens snel, betrouwbaar, veilig en kosteneffectief worden overgedragen.

Het GÉANT GN5 IP/MPLS Routing and Switching Infrastructure Replacement project vertegenwoordigt een strategisch go-to-market partnerschap tussen Nomios en Nokia. Hierbij wordt de uitgebreide ervaring van Nomios in het ontwerpen en implementeren van robuuste netwerkoplossingen gecombineerd met Nokia's expertise in het leveren van geavanceerde IP-netwerktechnologie voor 's werelds meest kritische netwerken.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zullen Nomios en Nokia instaan voor de volledige vervanging en upgrade van de bestaande IP/MPLS routing- en switching-infrastructuur van GÉANT. Zo wordt de schaalbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de uitgebreide netwerkactiviteiten van GÉANT verbeterd. Bovendien zullen Nomios en Nokia uitgebreide support- en onderhoudsdiensten leveren om een ononderbroken connectiviteit en soepele werking te garanderen voor GÉANT en haar uitgebreide gebruikersbestand.

Over de technologie

Het Nokia 7750 Service Router IP/MPLS-platform, dat gebruik maakt van intern ontwikkeld, geavanceerd FP5-netwerkverwerkingssilicium, is ontworpen om te schalen ter ondersteuning van de meest veeleisende werkbelastingen. De FP5-chipset ondersteunt 800G-transmissie, wat de capaciteit binnen de bestaande footprint verdrievoudigt en GÉANT toegang geeft tot meer bandbreedte dan enige andere routingtechnologie die momenteel beschikbaar is. Een laag voor netwerkbeveiliging is direct in de chipset geïntegreerd, waardoor de integriteit van onderzoeksgegevens wordt gewaarborgd terwijl beveiligingsrisico's - zoals DDoS-aanvallen en datalekken - in omvang en ernst toenemen.

Innovaties op het gebied van stroomverbruik zorgen voor een vermindering van het energieverbruik met 75 procent ten opzichte van eerdere routingchipsets, waardoor GÉANT steeds grotere gegevensvolumes kan verwerken zonder zijn duurzaamheidsdoelstellingen uit het oog te verliezen.

"We zijn verheugd om onze relatie met Nomios en Nokia uit te breiden door de high-performance IP-netwerktechnologie van Nokia in te zetten in onze uitgebreide netwerkinfrastructuur. De oplossing voegt de mogelijkheden toe die we nodig hebben om de verwachte exponentiële groei in data en onze beveiligingszorgen aan te pakken. Dit project zorgt ervoor dat GÉANT het essentiële netwerk van wereldklasse waarop de onderzoeks- en onderwijsgemeenschappen vertrouwen, moderniseert en in stand houdt, zowel in Europa als in meer dan 100 landen in elke regio." Bram Peeters, Chief Technology Officer bij GÉANT
"We zijn ongelooflijk vereerd en enthousiast dat we deze prestigieuze aanbesteding van GÉANT hebben gewonnen. De samenwerking met Nokia stelt ons in staat om onze gecombineerde krachten te gebruiken om een state-of-the-art IP/MPLS routing- en switching-infrastructuur te leveren, waardoor GÉANT de grenzen van de onderzoeks- en onderwijsconnectiviteit in heel Europa kan blijven verleggen." Mohamed El Haddouchi, Managing Director van Nomios
"We zijn verheugd om samen te werken met Nomios en als eerste 800GE-snelheden te leveren aan zulke bandbreedte-intensieve en rigoureuze onderzoeksomgevingen als GÉANT. Dit is een echte prestatie die aantoont hoe onze toonaangevende IP-technologie de capaciteit, veerkracht en veiligheid levert die vereist is voor deze essentiële netwerken met een enorme capaciteit, met het geoptimaliseerde energieverbruik dat de industrie nodig heeft om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen. We kijken ernaar uit om deel uit te maken van het voortdurende succes van GÉANT als een essentiële netwerkprovider die onderzoek, onderwijs en innovatie op wereldwijde schaal bevordert." Stephane Haulbert, Partner Business Leader van Nokia in Europa

Over GÉANT

GÉANT is een fundamenteel onderdeel van de digitale infrastructuur van Europa en levert het pan-Europese GÉANT-netwerk voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en innovatie. Door middel van een geïntegreerde catalogus van connectiviteits-, samenwerkings- en identiteitsdiensten biedt GÉANT gebruikers zeer betrouwbare, onbeperkte toegang tot computers, analyse, opslag, toepassingen en andere bronnen, zodat Europa voorop kan blijven lopen op het gebied van onderzoek.

Door middel van interconnecties met haar 40 National Research and Education Network (NREN) partners, is het GÉANT netwerk het grootste en meest geavanceerde R&E netwerk ter wereld, dat meer dan 50 miljoen gebruikers in 10.000 instellingen in heel Europa met elkaar verbindt en alle wetenschappelijke disciplines ondersteunt.

Over Nomios

Wij zijn een toonaangevende Europese leverancier van oplossingen en diensten op het gebied van cybersecurity en netwerken. Er werken meer dan 400 gecertificeerde engineers en ervaren architecten vanuit 20 kantoren in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

We hebben meer dan 20 jaar ervaring in het beveiligen en verbinden van kritieke digitale infrastructuren voor onze klanten. Nomios ondersteunt meer dan 2.000 toonaangevende organisaties in verschillende industrieën, waaronder telecommunicatie, cloud providers, productie, financiën, onderwijs, logistiek, overheid en meer.

Over Nokia

Bij Nokia creëren we technologie die de wereld helpt samen te werken.

Als innovatieleider op het gebied van B2B-technologie pionieren we met netwerken die voelen, denken en handelen door gebruik te maken van ons werk op het gebied van mobiele, vaste en cloudnetwerken. Daarnaast creëren we waarde met intellectueel eigendom en langetermijnonderzoek, geleid door het bekroonde Nokia Bell Labs.

Serviceproviders, bedrijven en partners wereldwijd vertrouwen op Nokia om vandaag veilige, betrouwbare en duurzame netwerken te leveren - en werken met ons samen om de digitale diensten en toepassingen van de toekomst te creëren.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of french manPortrait of french man
Artikelen

Meer updates