Multicloud

Voordelen van een multicloud strategie

1 min. leestijd
Juniper Networks
Arista Networks

Share

Het gebruik van meerdere cloudservices voor data en apps van je organisatie biedt indrukwekkende voordelen.

Het aantal organisaties dat een multicloud-strategie toepast neemt sterk toe. Meer dan 85 procent van de IT-organisaties van bedrijven zal zich voor het einde van 2018 inzetten voor de realisatie van multicloud-architecturen. De toepassing hiervan kan een moeilijk te begrijpen concept zijn, maar eigenlijk is het idee van multicloud-computing heel eenvoudig. Het is de beslissing van een organisatie om software, applicaties, assets en data niet op één enkele, maar meerdere cloudomgevingen te distribueren.

Op het eerste gezicht lijkt dit idee tegen de stroom in te gaan. De beste manier om je gegevens en activa te beschermen, lijkt namelijk het opslaan van alle bedrijfsgegevens en apps op één locatie. Bovendien bieden veel cloud providers extra voordelen en kortingen naarmate het aantal services dat je gebruikt toeneemt.

Ten opzichte van het toeleggen op een enkele cloudservice, heeft het model voor gebruik van meerdere cloudservices echter een indrukwekkende lijst voordelen voor gegevens-opslag en -verwerking, data-management en applicaties die gebruikt worden binnen je organisatie. MultiCloud zorgt onder andere voor meer veiligheid, flexibiliteit, kosteneffectiviteit, prestatie-optimalisatie, meer betrouwbaarheid en de kans om de efficiëntie van jouw organisatie te vergroten en er zo voor te zorgen dat deze 24/7 blijft draaien.

"De toepassing van multicloud-omgevingen neemt toe, omdat organisaties het uitbreiden van hun cloudplatform portfolio zien als de snelste manier om klanten, partners en werknemers beter van dienst te zijn." - Mohamed El Haddouchi , Director of Solutions and Innovation, Infradata

Vermijd vendor lock-in met Multicloud

Misschien is het meest aantrekkelijke voordeel van Multicloud voor sommige organisaties het vermijden van vendor lock-in. Wanneer de IT-afdeling een multicloudstrategie hanteert, heeft het bedrijf de beste onderhandelingspositie, in plaats van te onderhandelen vanuit een positie waarbij de organisatie verbonden is aan een enkele cloud provider. Wanneer van tevoren duidelijk is dat workloads tussen providers verdeeld worden, bouwen ontwikkelteams apps die op de platformen van verschillende cloud providers kunnen draaien. Deze aanpak maakt het gemakkelijker om tussen cloud serviceproviders over te stappen, bijvoorbeeld wanneer prijzen wijzigen of nieuwe aangeboden mogelijkheden een andere route aantrekkelijker maken.

Concurreren in de digitale economie van vandaag hangt in grote mate af van het vermogen van een organisatie om workloads in de meest geschikte omgevingen te draaien. Of dat nu draait om het benutten van kostenbesparingen of om te profiteren van mogelijkheden voor optimalisatie van prestaties. Elke provider heeft sterke en zwakke punten. Het is dan ook niet ongebruikelijk om meerdere providers in te zetten om één klanttransactie te voltooien. Een goed ontworpen en beheerde multicloud-architectuur geeft organisaties daarom de vrijheid om de transactie naadloos naar behoefte te verplaatsen.

Betrouwbaarheid

Een multicloud-strategie verbetert ook betrouwbaarheid. Eén van de meest angstaanjagende termen om te horen wanneer je een netwerk- of beveiligingsarchitect bent, is een single point of failure (SPOF). Sommige SPOF-gebeurtenissen vinden plaats door machinefouten, anderen gebeuren door menselijke fouten of door een hack. Met multicloud kan een anderszins passieve cloud naadloos fungeren als de failover-oplossing wanneer de primaire cloud problemen heeft met het verwerken van een aangevraagde service. Zodra de primaire cloud hersteld is, worden bewerkingen automatisch hersteld.

Flexibiliteit in private en public cloudhosting

Geen enkele organisatie ziet er vandaag hetzelfde uit als een jaar geleden. Dat wordt weerspiegeld in de behoeften van je cloudoplossing. Wanneer je organisatie groeit verwacht je van je cloud provider dat deze met je mee kan groeien. Wanneer je niet langer bepaalde elementen in de cloud wil hosten, moet er de optie voor je zijn om deze terug te schalen naar een lokale server. Grote cloud omgevingen voldoen vaak niet aan dit soort individuele behoeften van organisatie-units. Door meer dan één cloudhostingbedrijf te gebruiken, in het bijzonder een mix van private en publieke cloudhosting, stem je jouw behoeften af op de oplossingen die het beste bij je passen, óók wanneer deze veranderen naarmate de behoeften van je bedrijf evolueren.

Lager risico bij DDoS-aanvallen

Naarmate het aantal cloud-implementaties toeneemt, neemt ook de kans toe dat een service tijdelijk of langdurig wordt onderbroken door DDoS-aanvallen. Een goed ontworpen en beheerde multicloud-architectuur helpt de impact van DDoS-aanvallen te verminderen door een niveau van flexibiliteit te bieden. Die flexibiliteit voor goede anti-DDoS oplossingen is niet beschikbaar bij een enkele provider. Wanneer een cloud provider wordt aangevallen die multicloud oplossingen benut, verplaats je met deze strategie direct de load-of impacted-services naar andere cloud-omgevingen.

Kostenprestatie-optimalisatie

Elk bedrijf heeft een bottom-line. Met de exponentiële groei van technologische oplossingen is het vaak een strijd om het voordeel tegen de kosten op te wegen. Verplaats je jouw systemen naar de cloud, verminder je de CAPEX op je eigen hardware. Wanneer je echter downtime of inefficiëntie van de cloud ondervindt, kost dit het bedrijf geld, tijd en zorgt het voor reputatieschade. Dit richt zonder twijfel grote schade aan op vele aspecten van de manier waarop je bedrjif zaken doet.

Net als elke andere service die je organisatie gebruikt, zijn verschillende cloud providers goed op diverse specialistische gebieden. Het vinden van de juiste combinatie van cloud providers, om zodoende aan de bedrijfsbehoeften (en je portemonnee) te voldoen, geeft je organisatie een efficiency boost terwijl gelijktijdig kosten verlaagd worden.

Een multicloud-strategie gebruiken om digitale transformatie te realiseren

Een groeiend aantal organisaties omarmt een multicloud-strategie als onderdeel van de digitale transformatie. Elk voordeel van een multicloud-strategie komt van pas bij het creëren of behouden van een concurrentievoordeel in de hedendaagse digitale economie.

Ieder belangrijk cloudplatform, inclusief Amazon Web Services, Microsoft Azure en het Google Cloud Platform, heeft een reeks data-gerelateerde services op het gebied van bijvoorbeeld storage van cloudgegevens, Big Data, NoSQL en real-time streaming. Bepaalde workloads worden op het ene cloudplatform beter uitgevoerd, terwijl andere type workloads op het andere platform hogere prestaties en lagere kosten opleveren. Door een multicloudstrategie toe te passen, kiezen organisaties de beste technologieën en services van verschillende cloud providers om de zo optimaal mogelijke oplossing te creëren.

Naarmate steeds meer bedrijven zich positioneren in de multicloud-wereld moeten IT-afdelingen in het algemeen, en CIO's in het bijzonder, meer strategische rollen op zich nemen. Zij fungeren als facilitators tussen de verschillende afdelingen en onderdelen van de organisatie. Deze trend toont aan dat de digitale transformatie geen eenmalig fenomeen is, maar een continu proces. Bedrijven die voorop lopen zijn beter in staat om snel en goed te reageren op gebeurtenissen en transformeren zichzelf continu binnen het razendsnel evoluerende digitale landschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates