De multicloud

Multicloud verwijst naar de distributie van cloud-middelen, software en toepassingen over meerdere cloud-omgevingen. Met een typische multicloudarchitectuur die gebruikmaakt van twee of meer publieke clouds en meerdere private clouds, is een multicloudomgeving gericht op het wegnemen van de afhankelijkheid van een enkele cloudprovider.

Hoewel zorgen over afhankelijkheid en vendor lock-in vandaag de dag nog steeds de drijfveer zijn achter veel multicloudimplementaties, worden ze ook ingezet als reactie op de bredere zakelijke of technische doelstellingen van een onderneming. Deze doelstellingen kunnen bestaan uit de behoefte aan prijsconcurrerende clouddiensten of het profiteren van de snelheid, capaciteit of functies die door een bepaalde cloudprovider in een bepaald geografisch gebied worden geboden.

Meer keuze, grotere complexiteit

Cloud computing was oorspronkelijk bedoeld om IT te vereenvoudigen door middel van standaardisatie, consolidatie en centralisatie. Vandaag de dag navigeren bedrijven daarentegen in een zeer gefragmenteerd IT-landschap, waarin on-premise wordt gecombineerd met een diversiteit aan private en publieke cloudleveranciers. Recent onderzoek heeft aangetoond dat bijna één derde van de organisaties met vier of meer publieke cloudproviders werkt.

Terwijl organisaties overstappen op multicloud, staan ​​zij voor nieuwe uitdagingen. Het meest opvallende is de complexiteit van het beheren van beveiliging, flexibiliteit, prestaties en kosten op verschillende platforms. Toenemende complexiteit zorgt voor de noodzaak om te voldoen aan consistente compliance-, vertrouwelijkheids- en datasegregatievereisten die onvermijdelijk meer tijd en kosten met zich meebrengen.

Om deze problemen aan te pakken moeten bedrijven een consistent beleid voeren om het cloudlandschap te vereenvoudigen, koopkracht en workloads te consolideren, gegevens en applicaties te beheren en strenge beveiliging af te dwingen.

Het juiste platform selecteren

Hoewel multicloud-omgevingen snel gestandaardiseerd worden, is het belangrijk om te weten dat elk platform verschillende voor- en nadelen heeft. Het is van essentieel belang vooraf een duidelijk beleid te formuleren met een beslissingsboom die de behoeften vergelijkt met geselecteerde platforms om een ​​snelle en probleemloze migratie te realiseren.

Agility bereiken

Wanneer applicaties naar de cloud verplaatsen, hebben deze gedifferentieerde en dynamische services nodig om deze soepel te laten werken. Als gevolg gebruiken verschillende bedrijven agile ontwikkelingskaders om de time-to-market te versnellen door ontwikkeling, kwaliteitsborging (QA) en operationele taken te combineren. Microservices en containers maken op dit gebied een groot verschil.

Placeholder for Suburban streets and housesSuburban streets and houses

Netwerk Performance

Om cloud-bronnen op elk gewenste moment uit te voeren, te migreren en te schalen, moet elke oplossing kwaliteitsmissies en -prestaties bieden. De routing-oplossingen van tegenwoordig vereisen grote computerresources om op te schalen naar het aantal tunnels dat ze tegelijk in de lucht kan houden, wat tot extreme kosten kan leiden.

Zorgen voor security

Of het nu gaat om toegangsbeheer, de onderdrukking van DDoS-aanvallen, webapplicatie-firewalls of codering: cloud computing vereist solide, multicloud beveiliging. Cloudaanbieders bieden verschillende gebruiksmogelijkheden, met verschillende verbindingsmogelijkheden; een consistente beveiligingsstrategie is daarom van cruciaal belang. Het moet een verregaand identiteits- en toegangsbeheer omvatten, uitgebreide loggingmogelijkheden en strenge monitoring en supervisie, in het hele IT-landschap.

Kostenbeheersing

Sommige cloudproviders beweren dat ze kosteneffectieve virtuele machines (VM's) aanbieden, maar voor netwerkintensieve applicaties kan de prijs van gegevensoverdracht in en uit de cloud snel stijgen. Gebruikers zijn zich vaak niet bewust van de hoeveelheid gegevens die ze gebruiken en hoeveel het kost om het in de cloud te leveren. Of dit nu leidt tot een overmatige uitbreiding van de omgeving of tot de implementatie van krachtige opslag voor niet-kritieke gegevens, het blijft een uitdaging om de kosten effectief te beheren. Capaciteitsplanning en monitoring zijn daarom essentieel.

Placeholder for Project planning with teamProject planning with team
Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates