Kies je voor 5G of WiFi 6?

1 min. leestijd
Juniper Networks

Share

Nu deze twee standaarden geïntroduceerd gaan worden, komt het onderwerp 'next generation wireless communicatie' steeds vaker ter sprake bij partners en klanten.

Ik woon in Silicon Valley en heb daardoor persoonlijke ervaring met het bespreken van dit thema met tal van tech-liefhebbers, terwijl ik geniet van een goed glas wijn. Veel autoriteiten op het gebied van Wireless Networking, geloven dat het een ideaal scenario is voor co-existentie, zoals rode en witte wijn en hun uitzonderlijke combinaties met gerechten; een markt in het digitale domein waar de vraag van de huidige eindgebruiker zal blijven groeien. Hier komen ook nog de complexe connectiviteitseisen van slimme technologieën en IoT bij.

Net als het vinden van de beste wijn voor gerechten, zal het aanbod in draadloos bij 5G en wifi 6 afhangen van meerdere factoren zoals de plaatsingskosten (binnen versus buiten) en andere scenario's. De verwachting is dat de vraag naar connectiviteit 'overal, altijd, met alles' zal groeien. Met Artificial Intelligence als ons werkpaard zitten we al op het juiste spoor richting het vervullen van de behoeften van de moderne gebruiker van digitale diensten. Als insider in de branche raad ik aan om deze missie te blijven nastreven, om als industrie de consument de winnaar te maken.

Nu wil ik graag enkele visies van branche experts met u delen:

Visies op WiFi 6 en 5G

Ian Goetz
Chief Architect voor Mobiel
Juniper Networks
LinkedIn

Wifi en 5G als rechtstreekse concurrenten zien is een oversimplificatie van wat er speelt in deze complexe markt. Wifi wordt meestal intern gebruikt voor zakelijke connectiviteit en de nieuwere systemen kunnen aanzienlijke kostenbesparingen en kwaliteitsvoordelen bieden. 5G is echter in toenemende mate in nieuwe markten te vinden met "bedrijfskritische" toepassingen waar betrouwbaarheid en kwaliteit even belangrijk zijn als kosten. Als fabrieken draadloze technologieën in plaats van bekabelde systemen willen gebruiken voor meer flexibiliteit in hun productielijnen, moeten die zeer betrouwbaar zijn, met de minst mogelijke vertraging tussen de fabrieksapparatuur en besturingssystemen. Bovendien kan het beter zijn om 5G te gebruiken in omgevingen met een grotere kans op interferentie; wifi maakt gebruik van een ongelicentieerd open spectrum, met het risico op aanzienlijke interferentie in omgevingen met een hoge dichtheid, terwijl 5G momenteel gebruik maakt van een gelicentieerd spectrum met beperkte interferentie. Connectiviteit en bandbreedte moeten gegarandeerd zijn terwijl veiligheid cruciaal is.

De IP-protocollaag is eveneens essentieel. 5G vereist frequentie- en phase timing, waardoor eenvoudige switches in het lokale bedrijfsnetwerk geen ondersteuning bieden voor interne 5G. 5G vereist ook een core packet netwerk, een evolved packet core, waarvoor ofwel een Control User Plane Separation (CUPS) nodig is op locatie, of Multi-access Edge Computing (MEC), voor systeemoplossingen met de kleinst mogelijke vertraging in bedrijfsnetwerken. Deze technologieën bieden locatiegebonden toegang tot IP-gerelateerde communicatie, waardoor low-latency applicaties op locatie uitgerold kunnen worden. Ze maken het bovendien mogelijk om Edge Security in te zetten om communicatie te monitoren en een veiligheidsbeleid te implementeren. Wifi kan ook gebruik maken van de Edge Cloud met MEC en Edge Security. Uiteindelijk gaat het niet om concurrentie tussen wifi en 5G, maar eerder om een discussie over hoe je betrouwbare, veilige, draadloze low-latency communicatie kan implementeren.

Sudheer Matta
Head of Products
Mist, a Juniper Company
LinkedIn
Twitter

Wifi is en was altijd al een aanvulling op de bestaande ontwikkelende generaties draadloze technologie. Wifi is bijvoorbeeld van cruciaal belang voor het uitbreiden van het bereik binnenshuis, terwijl 5G daar niet makkelijk kan doordringen. Wifi biedt een hogere toegangscapaciteit tegen lagere kosten, dus zijn enkele service providers van plan om 5G aan wifi te koppelen in gebieden met een hoge dichtheid en/of gebieden met een problematisch bereik. Bovendien geven veel bedrijven de voorkeur aan het beheren van hun eigen netwerken en data, evenals het uitvoeren van controleres via een ongelicentieerd draadloos systeem (d.w.z. wifi), in plaats van gebruik te maken van de service van een telefoonmaatschappij (zoals 5G).

Zoals bij elke nieuwe evolutie binnen cellular networks, zijn er mensen die geloven dat deze netwerken de behoefte aan wifi kunnen elimineren. Daarentegen stijgt ook de vraag naar bandbreedte telkens als er nieuwe toepassingen verschijnen. Tevens blijft men moeite hebben met het realiseren van draadloos bereik op elke plek binnen panden. Daarom zal de vraag naar wifi binnen bedrijfspanden zeer hoog blijven, vooral nu er als gevolg van de nieuwe standaarden systemen met wifi 6 op de markt komen.

Rowell Dionicio
Managing Director
Packet 6
LinkedIn
Twitter

5G zal een aanvulling zijn op wifi, net zoals wifi een aanvulling zal zijn op 5G. Als gebruikers zullen we veel baat hebben bij alles wat hierbij hoort – inclusief meer efficiëntie en betere prestaties die geleverd worden. De daadwerkelijke revolutie zal liggen in de naadloze roaming tussen 5G en wifi.

Ian Beyer
Consulting Principal
Free Range LLC
LinkedIn
Twitter

Net als 4G/LTE zie ik het als aanvullende technologie voor bereik in gebieden waar wifi moeilijk te realiseren is, maar het legt de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van goed werkende wifi-netwerken wel bij ons, om WiFi-netwerken vorm te geven die goed presteren. Ik ben veel wifi-netwerken tegengekomen die zo slecht opgezet waren dat ik wifi op mijn toestel maar gewoon uit heb gezet en over ben gegaan op LTE.

Jeremy Ward
Senior Wireless Engineer
Transit Wireless
LinkedIn
Twitter

In tegenstelling tot een veelgedeelde mening gaat het niet om de keuze tussen 5G en wifi, omdat beide technologieën elkaar aanvullen. Degenen die anders denken zijn verstrikt geraakt in een wedstrijdelement tussen beide technologieën dat door media aangewakkerd wordt. Hoewel de impact van 5G op wifi meetbaar en significant zal zijn, denk ik niet dat het zal lopen zoals sommigen verwachten: de rentabiliteit bij de uitrol van 5G zit hem in het gebruik van de gedeelde infrastructuur die door gemeenten beheerd wordt. De uitrol van openbare wifi zal voor providers die proberen publiekelijke toegang te realiseren een kostenpost zijn, zeker na de recentelijke regelgeving die de huurcontracten voor radiotoegangsknooppunten aan banden legt.

Intussen zal de uitrol van 5G binnenshuis gestimuleerd worden door eigenaren van commercieel vastgoed, omdat die willen blijven concurreren: de hoogste prijs per vierkante meter zal gaan naar woningen met het beste mobiele bereik in huis. Hoewel wifi een belangrijke rol zal blijven spelen binnen het MKB, zullen we wellicht Managed Service Provider-bedrijfsmodellen meer in beeld zien komen door het groeiende belang van wifi voor de bedrijfsvoering. Wat woonhuizen betreft zal 5G de technologie zijn tot aan de voordeur, terwijl wifi zal blijven dienen als het toegangssysteem binnenshuis.

Keith Parsons
Managing Director
WLAN Professionals
LinkedIn
Twitter

Dit is geen kwestie van of het één of het ander zoals sommige mensen beweren. Snellere datatransmissie is onderdeel van de belofte van 5G. Dit geldt vooral vanwege de toegevoegde milimeter wave frequenties, maar in de sub-6-GHz-bands zullen 5G-snelheden slechts iets hoger zijn dan de huidige LTE-snelheden. Milimeter waves dringen moeilijk door de muren van gebouwen heen. Daarom voorzien de 5G-protocollen in een verbindende werking met wifi-systemen voor bereik binnenshuis.

Voordat dit gerealiseerd kan worden zullen er veel advocaten, contracten en bedrijfsmodellen nodig zijn, om providers toegang tot en beheer over de wifi-infrastructuur van een bedrijf te geven. En dat zal vanzelfsprekend géén makkelijke opgave zijn.
Hoewel de technologie van 5G met zijn interconnecties fascinerend is, voorzie ik de komst van veel beweringen over succesvolle 5G-installaties die gedreven zijn door marketing. Dat terwijl die installaties in de werkelijkheid minder succesvol blijken te zijn, totdat de juridische en zakelijke uitdagingen op een goede manier uitgewerkt en vastgelegd zijn.

Yosef Graziano
CEO
YNS Network Solutions
LinkedIn
Twitter

Als je het nieuws volgt over wifi en 5G lijkt het er op het eerste gezicht op dat beide technologieën met elkaar concurreren. De huidige generatie wifi-netwerken domineert de zakelijke markt, terwijl vormen van 4G/LTE maar moeilijk tot het bedrijfsleven doordringen. 5G biedt daarentegen een lagere kostprijs per databit met hogere datasnelheden in vergelijking met 4G. Wifi daarentegen, met de nieuwe wifi 6-standaard, zorgt voor een aanzienlijke efficiëntieverbetering en dus voor meer capaciteit van het netwerk.
Beide technologieën zullen naast elkaar bestaan, met een overlapping in enkele gebieden en bij specifieke doelgroepen. Volgens Qualcomm's VP Irvind Ghai, is het veel goedkoper om een 802.11ax-chip te produceren dan een 5G-chip. Dit is naar mijn mening een cruciale factor bij het maken van een onderscheid tussen de technologieën voor de komende jaren.

Andrew Alston
Group Head of IP Strategy
Liquid Telecommunications
LinkedIn
Twitter

De komst van 5G zal breedband mogelijk maken in gebieden die dat voorheen niet hadden of waar een kabel vanwege andere redenen niet levensvatbaar is. Wij denken dat dit de behoefte aan technologieën zoals 802.11ac-wifi juist zal laten toenemen, waarbij 5G voor de connectiviteit zorgt en wifi voor bereik binnen het bedrijf. Wij geloven niet dat 5G ooit een vervanging zal zijn voor wifi of een glasvezelkabel. De redenen hiervoor zijn te vinden in zowel de kosten als het beheer. Enerzijds is er het simpele feit dat door de enorme verspreiding van wifi de kosten zeer aantrekkelijk laag zijn. Bedrijven hebben namelijk de mogelijkheid om wifi-netwerken uit te rollen die onder hun eigen (bedrijfs)beheer vallen. Anderzijds is het een belangrijke factor dat een gevestigde provider het 5G-netwerk zal moeten beheren.

Het is van cruciaal belang om te onthouden dat tegenwoordig meer dan 50 procent van alle internet source packets via wifi op zijn bestemming aankomt – deze bestaande install base en de daaruit voortvloeiende lage kosten zullen deze technologie dan ook veilig stellen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates