Wat is EVPN-VXLAN?

Ethernet VPN-Ethernet Virtual Extensible LAN (EVPN-VXLAN) geeft grote organisaties een gemeenschappelijk framework dat wordt gebruikt om hun campus- en datacenter netwerken te beheren. Een EVPN-VXLAN-architectuur ondersteunt efficiënte laag 2/laag 3-netwerk connectiviteit met schaalbaarheid, eenvoud en flexibiliteit, terwijl ook OpEx wordt verminderd.

EVPN of Ethernet VPN is een alles-in-één VPN-technologie, die Ethernet-multipuntdiensten aanbiedt via MPLS (multiple protocollabel-switching) of IP-netwerken.

De ‘onderliggende’ en 'bovenliggende’ netwerken voor EVPN-VXLAN

Met het toenemende gebruik van mobiele -en IoT-apparaten, sociale media en tools, neemt het aantal endpoints op een netwerk toe. Om flexibiliteit te bieden, ontkoppelt EVPN-VXLAN het onderlaagse netwerk (fysieke topologie) van het het bovenliggende netwerk (virtuele topologie). Door gebruik te maken van lagen in het netwerk, krijgen organisaties de flexibiliteit om laag 2/laag 3 connectiviteit te bieden tussen endpoints over de campus en de datacenters, met behoud van een consistente onderliggende architectuur.

Bedrijven gebruiken EVPN als overkoepelend besturingsvlak voor het efficiënt uitwisselen van laag 2/laag 3 bereikbaarheidsinformatie over de campus en de datacenters met behulp van een laag 3-onderlaag. Met een EVPN-VXLAN-gebaseerde campus architectuur kunnen bedrijven eenvoudig meer kern-, distributie- en toegangslaag apparaten toevoegen aan een groeiend bedrijf zonder dat ze een nieuw ontwerp moeten maken met een nieuwe set apparaten voor de bijgewerkte architectuur. EVPN is een leerbesturingsvlak voor MAC-adressen voor bovenliggende netwerken dat de basis vormt voor de flexibiliteit en functies van EVPN. Omdat het MAC-leersysteem in het besturingsvlak wordt behandeld, kan EVPN verschillende technologieën voor het inkapselen van datavlakken tussen de EVPN-VXLAN-geschakelde switches ondersteunen.

EVPN-VXLAN

Voordelen

Door een EVPN-VXLAN-framework voor bedrijfsnetwerken in te zetten, profiteren dienstverleners van de volgende voordelen:

icon Programmeerbare en op open standaarden gebaseerde architectuur
Programmeerbare en op open standaarden gebaseerde architectuur
icon Geïntegreerde en efficiënte laag 2/laag 3-connectiviteit met leren op basis van besturingsvlakken
Geïntegreerde en efficiënte laag 2/laag 3-connectiviteit met leren op basis van besturingsvlakken
icon Eenvoudige schaalbaarheid van het netwerk op basis van de zakelijke behoeften
Eenvoudige schaalbaarheid van het netwerk op basis van de zakelijke behoeften
icon Netwerksegmentatie binnen en tussen meerdere campussen en datacenters
Netwerksegmentatie binnen en tussen meerdere campussen en datacenters
icon Geminimaliseerd fout domein
Geminimaliseerd fout domein
icon MAC-adres mobiliteit
MAC-adres mobiliteit

Waarom EVPN-VXLAN?

EVPN-VXLAN is een breed gedragen open standaard die zich ontwikkelt tot de beste manier voor ondernemingen om netwerkvirtualisatie van meerdere leveranciers te realiseren.

Bedrijfsapplicaties veranderen met applicaties die draaien op virtuele machines, containers, in de cloud of in het datacenter, de campus of de branche. Voor elke nieuwe applicatie die wordt gelanceerd, zijn er vaak tientallen oudere applicaties die niet modulair zijn en waarschijnlijk op ‘blank’ metaal draaien. Daarom moeten IT-architecten zich tegelijkertijd voorbereiden op de toekomst en zorgen voor het heden.

‘Overlappende’ netwerken uitgelegd

In het verleden werden applicaties zo ontworpen dat ze zich in dezelfde laag 2-domein bevonden. Dit veroorzaakte problemen omdat protocollen zoals ‘Spanning Tree’ fragiel zijn. Laag 3-protocollen worden steeds populairder, omdat ze gemakkelijker en efficiënter kunnen schalen. Het draaien van laag 3 virtuele netwerken bovenop laag 2 fysieke netwerken brengt moderne technologie naar de bestaande infrastructuur. Deze ‘overlappingen’ bieden abstractielagen bovenop fysieke netwerken, zodat gebruikers en toepassingen op een andere manier kunnen worden behandeld, waarbij de ervaring, de beveiliging, of de connectiviteit, wordt aangepast aan de individuele behoeften.

Deze overlappingen van netwerken zorgen ervoor dat nieuwe applicaties over een oudere infrastructuur kunnen lopen en zowel voor gisteren als voor morgen een oplossing bieden. Terwijl oudere apps nog steeds laag 2-connectiviteit vereisen, biedt virtualisatie deze apps hun eigen virtuele netwerken, waarbij ze via tunnels met elkaar worden verbonden. Dit is waarvoor EVPN is ontworpen. EVPN is gemaakt om laag 3-virtualisatie voor nieuwere apps te ondersteunen, terwijl het laag 2-connectiviteit biedt voor oudere apps. Omdat EVPN werkt met laag 2 protocollen zoals VXLAN (een meer schaalbare manier om het netwerk te segmenteren) kun je virtuele tunnels maken die data inpakt, transporteert naar een bestemming en vervolgens uitpakt. Dus zelfs als data het ene netwerk verlaat en naar het andere gaat, zorgt de tunnel ervoor dat het lijkt alsof het op één plaats gebeurt.

De operators kunnen het beleid op deze endpoints van de tunnel bepalen. Wanneer er slechts een paar tunnels zijn, kan dit handmatig worden gedaan. Wanneer er veel tunnels zijn, heb je een softwarematige controller nodig om het beheer te vereenvoudigen. EVPN fungeert ook als een open standaard die werkt tussen meerdere leveranciers. Daarom is EVPN uitgegroeid tot een standaard voor verkeer tussen domeinen, waarbij een brug wordt geslagen tussen de campus, de vestiging, de cloud en het datacenter.

EVPN-VXLAN maakt het mogelijk om oude en nieuwe applicaties naast elkaar te laten werken, zodat ondernemingen hun activiteiten in uiteenlopende omgevingen kunnen verenigen.

Enterprises en het EVPN-VXLAN control plane

Organisaties kunnen EVPN gebruiken als overlay control plane om Layer 2/Layer 3 bereikbaarheidsinformatie efficiënt uit te wisselen tussen campus en datacenters met behulp van een Layer 3 underlay. Met een op EVPN-VXLAN gebaseerde campusarchitectuur kunnen ondernemingen gemakkelijk meer core-, distributie- en toegangslaagapparaten toevoegen aan een groeiend bedrijf, zonder een nieuw ontwerp te hoeven maken met een nieuwe reeks apparaten voor de vernieuwde architectuur.

Placeholder for What is evpn vxlanWhat is evpn vxlan

EVPN is een MAC-adres lerend besturingssysteem voor overlay netwerken dat de basis vormt voor de flexibiliteit en mogelijkheden van EVPN. Omdat MAC-leren wordt afgehandeld in de control plane, kan EVPN verschillende data plane inkapselingstechnologieën ondersteunen tussen de EVPN-VXLAN switches. Met de EVPN-VXLAN architectuur biedt VXLAN de overlay data plane inkapseling.

Bovendien kunnen ondernemingen een gemeenschappelijke reeks beleidslijnen en diensten implementeren op verschillende campussen, met ondersteuning voor VPN's van laag 2 en laag 3. Door gebruik te maken van een Layer 3 IP-gebaseerde onderlaag met een EVPN-VXLAN overlay, kunnen exploitanten van campusnetwerken veel grotere netwerken implementeren dan anders mogelijk zou zijn met traditionele Layer 2 Ethernet-gebaseerde architecturen.

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates