Wat is private cloud?

IaaS- en PaaS-oplossingen dragen veel bij aan de flexibiliteit van de IT-infrastructuur. Deze waren oorspronkelijk alleen beschikbaar als publieke cloud-oplossingen, maar de onderliggende technologie is terug in het datacenter en staat daar bekend als private cloud.

De cloud is het fundament onder elke rendabele en succesvolle IT-transformatie

Je kunt beschikken over de flexibiliteit, schaalbaarheid en efficiëntie van de publieke cloud en die combineren met de controle en beveiliging van een eigen omgeving met één tenant. De hosting kan plaatsvinden in je eigen datacenter, of dat van een serviceprovider.

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het bouwen van een private cloud kan veel van de voordelen van een publieke cloudinfrastructuur bieden. Ten eerste maakt het transformeren van je datacenter naar een private cloud je IT flexibeler en gaan de kosten omlaag. Tegelijkertijd bereid je de infrastructuur voor op een naadloze aansluiting op de publieke cloud. En dat maakt de overgang naar een hybride cloud veel gemakkelijker.

Wat is een private cloud?

Een private cloud is gericht op de behoeften en doelstellingen van één organisatie, terwijl publieke clouds diensten leveren aan meerdere organisaties. Bij een dergelijk model gebruikt een onderneming een eigen architectuur en draaien cloudservers in hun eigen datacenter.

De meeste hedendaagse datacenters zijn gebaseerd op algemeen verkrijgbare computerapparatuur in combinatie met een Storage Area Networks (SAN)-omgeving, waarin hypervisors worden uitgevoerd zoals Hyper-V en ESX. Er zijn er echter maar weinig die de functionaliteit bieden van bijvoorbeeld Amazon Web Services (AWS) of Azure. Azure en AWS draaien niet alleen virtuele workloads, maar bieden ook de mogelijkheid om containers te maken met een eigen netwerkinfrastructuur. Deze kunnen worden verbonden met andere containers, met behulp van definities die worden aangemaakt in de console. Geïntegreerde loadbalancers en firewalls zorgen voor loadbalancing en beveiliging van de workloads. De opslag wordt geselecteerd op basis van de snelheid waarmee data toegankelijk moeten zijn en het doeleinde ervan.

Het beheersysteem regelt niet alleen de workloads en waar die worden opgeslagen, maar controleert ook de configuratie van het onderliggende netwerk.

Private cloud

Voordelen

icon Flexibiliteit
Flexibiliteit
Flexibiliteit Lever snel functionaliteit door je gebruikers te voorzien van selfservicetoegang tot de infrastructuur.
icon Beveiliging
Beveiliging
Beschik over de beveiliging van eigen, fysiek geïsoleerde lagen voor netwerken, rekenkracht en opslag.
icon Maatwerk
Maatwerk
Pas de verschillende componenten aan op je wensen en behoeften.
icon Prestaties
Prestaties
Behaal betere prestaties dan met de publieke cloud dankzij resources die uitsluitend voor jouw bedrijf worden ingezet.
Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates