Carrier grade NAT

We helpen je met de migratie van IPv4 naar IPv6.

Het is nu tijd om over te stappen.

Network Address Translation (NAT) is een technologie die al heel lang wordt gebruikt en nu alomtegenwoordig is in firewalls in internetgateways. Carrier Grade NAT (CGN), ook wel Large Scale NAT (LSN) genoemd, wordt nu de nieuwe standaard.

Oorspronkelijk werd de traditionele NAT gebruikt om de adresbereiken tussen twee netwerken te vertalen. De afgelopen tien jaar is NAT gebruikt voor nagenoeg elke thuis- of zakelijke verbinding, als onderdeel van een internetrouter. NAT is voornamelijk zo populair omdat je hiermee een globaal (openbaar) IP-adres kunt delen met meerdere lokale (privé) IP-adressen.

Het internet is zich zo enorm aan het ontwikkelen en uitbreiden dat de resources waarmee de technologie oorspronkelijk was gebouwd, met name het gebruik van de IPv4-adresruimte (111.222.333.444), bijna volledig zijn verbruikt. IPv4 biedt ruimte voor circa 4,3 miljard bruikbare adressen. Dit lijkt veel, maar door de groeiende internetpopulatie en de komst van computer-naar-computer-connectiviteit met IoT is dit lang niet meer voldoende.

Eigenlijk is IPv4 al verouderd. Nu de globale IP-adressen hun limiet zo ongeveer hebben bereikt, kun je beter vandaag dan morgen overstappen op IPv6. Maar wat kost die overstap eigenlijk?

IPv6, de opvolger van IPv4, bestaat al een tijdje en biedt veel meer bruikbare adressen. Dat komt omdat het adressen van 128 bits gebruikt in tegenstelling tot de 32 bits in IPV4.

Het is echter niet eenvoudig om bestaande adressen te veranderen in deze nieuwe vorm. Voor enkele oudere apparaten is het zelfs onmogelijk. Voor andere apparaten vereist het een massale herconfiguratie van miljoenen gebruikersapparaten, met alle problemen van dien.

Als resultaat hebben we een toename waargenomen van nieuwe IPv6-netwerken naast bestaande IPv4-netwerken. Voor deze benadering, Dual Stack genoemd, moeten routers twee verschillende routeringstabellen (stacks) onderhouden en het verkeer tussen beide netwerken vertalen.

Carrier Grade NAT is een reeks methoden voor de vertaling tussen twee verschillende IPv4-netwerken (NAT44) of tussen een IPv4- en een IPv6-netwerk. Laatstgenoemde vertaling kan op een aantal verschillende manieren worden gedaan.

Probleemloos upgraden.

We zitten nu in een wat vreemde situatie: We werken nog met IPv4, terwijl IPv6 ook al in beeld is, en zelfs steeds meer terrein wint. Door simpelweg over te schakelen naar IPv6, ontstaan er interoperabiliteitsproblemen met IPv4-apparaten, -websites en -services.

Met onze Carrier Grade NAT-oplossingen hoef je niet te kiezen. U kunt eenvoudig communiceren met nieuwe IPv6-adressen, met probleemloze achterwaartse compatibiliteit met IPv4. Infradata helpt je je netwerk te beheren op een aantal manieren. Deze zijn op een uniform platform bij elkaar gebracht.

Maak verbinding

Onze netwerkexperts staan voor je klaar

Ons team is beschikbaar voor een gesprek of videovergadering. Neem contact op om jouw netwerkuitdagingen te bespreken, aanbieders te vergelijken of om van gedachten te wisselen over jouw komende IT-projecten. Wij zijn er om jou te helpen.

Placeholder for Portrait of ethnic male smiling dotted shirtPortrait of ethnic male smiling dotted shirt
Artikelen

Laatste nieuws en blog