Wat is OT-security?

Industriële cyberbeveiliging heeft zich ontwikkeld tot een onderwerp op directieniveau. Beveiliging wordt een prioriteit in industriële IT en Operationele Technologie (OT) naarmate de connectiviteit met externe netwerken toeneemt en het aantal aanvallen op operationele technologie toeneemt. Veel bedrijven zijn zich nog steeds niet bewust van de bedreigingen die cyberaanvallen vormen voor hun OT-bedrijfsmiddelen. Bovendien zijn hun maatregelen voor cyberbeveiliging meestal niet toegesneden op operationele technologie.

Nu de gescheiden werelden van informatietechnologie en operationele technologie snel naar elkaar toegroeien, worden organisaties geconfronteerd met kritieke vragen over hun beveiligingsinvesteringen met betrekking tot Industrial Control Systems (ICS) en Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) systemen.

Wat is OT-security?

OT-security is de volledige stack van hardware en software die wordt gebruikt om veranderingen in apparaten, processen en gebeurtenissen te bewaken, te detecteren en te controleren. OT-security wordt vaak gebruikt om industriële systemen en netwerken te beschermen tegen aanvallen. OT-secuirty wordt gebruikt om kritieke infrastructuren zoals elektriciteitscentrales, vervoersnetwerken en smart city-apparaten te beschermen en te controleren.

SCADA en ICS uitgelegd

Gerelateerd aan OT-security zijn Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) netwerk beveiliging en Industrial Control Systems. SCADA-beveiliging is de praktijk van het beveiligen van netwerken voor toezicht, controle en gegevensverwerving, een framework van controlesystemen die bij industriële operaties worden gebruikt.

Industriële controlesystemen zijn doorgaans bedrijfskritische toepassingen met een hoge beschikbaarheidseis. Industriële controlesystemen omvatten systemen die worden gebruikt om industriële processen te besturen en te bewaken. Voorbeelden van ICS zijn het stroomverbruik op elektriciteitsnetten, alarmen van gebouwinformatiesystemen of kraaktorens van olieraffinaderijen.

Industriële IoT (IIoT) en uitdagingen op het gebied van beveiliging van operationele technologie

Nu industriële systemen steeds meer met elkaar verbonden zijn, worden ze ook blootgesteld aan meer kwetsbaarheden. De overgang van gesloten naar open systemen, ook bekend als de IT-OT-convergentie, leidt tot nieuwe beveiligingsrisico's die moeten worden aangepakt.

Belangrijke factoren voor organisaties die hun industriële netwerken willen beschermen, zijn de hoge kosten van industriële apparatuur en de schade die een aanval kan aanrichten aan de samenleving en de economie. Een sterke negatieve impact van inbreuken of incidenten die zich voordoen, kan in een worst-casescenario zelfs tot slachtoffers leiden.

IT-trends en innovaties in verband met de digitale transformatie zijn van invloed op het OT/ICS-gebied. Industrial IoT (IIoT) leidt bijvoorbeeld tot een hogere mate van connectiviteit met de 'buitenwereld'. Door deze toenemende connectiviteit nemen operationele veiligheidsrisico's toe. De deelsegmenten van Industrial IoT zijn allemaal van cruciaal belang voor OT/ICS-systemen. De meest relevante subsegmenten voor OT/ICS zijn smart energy, smart transportation, Industry 4.0, smart metering en smart cities. Deze segmenten zijn allemaal in verschillende mate met elkaar verbonden.

Idealiter geeft IT-OT-convergentie organisaties één enkel beeld van industriële systemen, samen met procesbeheeroplossingen die ervoor zorgen dat nauwkeurige informatie in het beste format wordt geleverd aan mensen, switches, machines, sensoren en apparaten.

Het harmoniseren van de manier waarop IT- en OT-systemen samenwerken, verhoogt de efficiëntie. Industriële systemen kunnen op afstand worden bewaakt en beheerd. De beveiligingsvoordelen voor organisaties zijn dezelfde als die voor administratieve IT-systemen.

Waarom is OT-security belangrijk?

Industriële netwerken kunnen worden beveiligd zonder de bedrijfsactiviteiten te verstoren of het risico te lopen niet aan de voorschriften te voldoen. Oplossingen die een volledig inzicht in het netwerkverkeer mogelijk maken en het juiste beveiligingsbeleid vaststellen, zorgen voor een effectieve OT-security strategie die processen, mensen en inkomsten beschermt en tegelijkertijd de kwetsbaarheden en incidenten op het gebied van beveiliging aanzienlijk vermindert.

Beveiliging van industriële netwerken

De hoeveelheid verkeer in industriële omgevingen is meestal kleiner dan in IT-omgevingen. Dit is een voordeel omdat een groot deel van het verkeer tussen bepaalde endpoints verloopt en daarom gemakkelijker kan worden gebaselined en geïnventariseerd dan verkeer dat op een IT-netwerk wordt gegenereerd. Monitoring- en analyse-instrumenten helpen bij de identificatie van en bescherming tegen ongeautoriseerde wijzigingen en andere afwijkingen die kunnen wijzen op een aanval die in volle gang of in de beginfase is.

Ontdek wat Nomios voor de maak- en productie-industrie kan betekenen

Als industriële onderneming ben je op zoek naar efficiëntie, kostenverlaging en inzicht in de laatste technologische trends. De ontwikkelingen van beveiliging en netwerktechnologie gaan hard. Wij helpen je graag met onze diensten speciaal voor de maak- en productie-industrie.

Afgestemd op jouw behoeften

Gerelateerde oplossingen

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates