Cloud security Endpoint security

Het belang van Secure Web Gateways (SWG)

3 min. leestijd
Placeholder for Two men looking at a laptopTwo men looking at a laptop

Share

Een Secure Web Gateway (SWG) is een essentiële security-oplossing voor organisaties, die fungeert als een barrière tussen gebruikers en het internet. Het controleert al het webverkeer, zorgt voor naleving van beveiligingsbeleid en beschermt tegen dreigingen zoals malware, phishing en andere cyberaanvallen.

SWG vs. Proxy: Een vergelijking

Hoewel zowel SWGs als proxy servers optreden als tussenpersonen tussen gebruikers en het internet, verschillen ze aanzienlijk in doel en mogelijkheden. Proxy servers zijn voornamelijk gericht op het beheren van internetverkeer en het verbeteren van netwerkprestaties, met basis webfiltering en toegangscontrole. Hun security-functies zijn echter enigszins beperkt.

Daarentegen zijn SWGs gericht op security. Ze bieden uitgebreide webfiltering, antivirus scanning, Data Loss Prevention (DLP), SSL/TLS inspectie en geavanceerde dreigingsbescherming, zoals sandboxing. Deze mogelijkheden stellen SWGs in staat een krachtiger verdediging te bieden tegen cyberdreigingen dan proxy servers, waardoor ze essentieel zijn voor organisaties die security prioriteren, met name voor diegenen die moeten voldoen aan regelgevende vereisten zoals NIS2.

Placeholder for SWG2SWG2
Een visualisatie van Secure Web Gateway, waardoor veilige webtoegang voor bedrijven wordt gegarandeerd.

Kernfuncties van SWG

  • URL-filtering: Blokkeert toegang tot schadelijke of ongepaste websites. Deze functie is essentieel voor het handhaven van internetgebruiksbeleid en het beschermen van gebruikers tegen schadelijke online inhoud.
  • Malware security: Detecteert en neutraliseert malware door middel van handtekeningen en gedragsanalyse. Het identificeert proactief bekende en opkomende bedreigingen, waardoor real-time bescherming tegen malware wordt geboden.
  • Data Loss Prevention (DLP): Monitort webverkeer om ongeautoriseerde gegevensoverdrachten te voorkomen. DLP is essentieel voor het beschermen van gevoelige informatie en het naleven van de regelgeving inzake gegevensbescherming.
  • Applicatiebeheer: Beheert het gebruik van webgebaseerde toepassingen in overeenstemming met bedrijfsbeleid. Dit stelt organisaties in staat om toegang tot niet-zakelijke toepassingen te controleren, waardoor de productiviteit en security worden verbeterd.
  • SSL/TLS-inspectie: Decrypteert versleuteld webverkeer om verborgen dreigingen bloot te leggen. Dit is essentieel voor uitgebreide security, aangezien een aanzienlijk deel van het internetverkeer is versleuteld en malware of andere dreigingen kan verbergen.
  • Geavanceerde dreigingsbescherming: Maakt gebruik van technieken zoals sandboxing om geavanceerde aanvallen te bestrijden. Deze functie maakt de analyse van verdachte bestanden en URL's mogelijk in een veilige omgeving, waardoor zero-day exploits en geavanceerde aanhoudende dreigingen worden voorkomen.

Omgaan met versleuteld verkeer

Secure Web Gateways beheren versleuteld SSL/TLS-verkeer effectief door decryptie, scannen en opnieuw versleutelen. Dit zorgt ervoor dat bedreigingen die verborgen zijn in versleutelde verbindingen worden geïdentificeerd en geblokkeerd, wat cruciaal is omdat een aanzienlijk deel van het webverkeer is versleuteld en aanvallers vaak versleuteling gebruiken om kwaadaardige inhoud te verbergen.

Implementatieopties

SWG's kunnen worden geïmplementeerd als hardware-apparaten, virtuele apparaten of op cloud gebaseerde diensten. Elk heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor specifieke organisatorische behoeften. De juiste optie kiezen hangt af van factoren zoals bestaande infrastructuur, beveiligingseisen, budget en schaalbaarheidsbehoeften.

Belang van schaalbaarheid

Een schaalbare SWG-oplossing is essentieel om zich aan te passen aan de groei van de organisatie, toenemende bandbreedtevereisten, evoluerende dreigingen en technologische ontwikkelingen. Het zorgt voor ononderbroken bescherming en optimale prestaties, zelfs wanneer het netwerkverkeer en het aantal gebruikers toenemen.

Voordelen voor verschillende organisaties

SWG is voordelig voor bedrijven met een personeel dat op verschillende locaties werkt, bedrijven in gereguleerde sectoren, organisaties die cloudservices gebruiken, MKB's, sectoren met een hoog risico en e-commercebedrijven. Het biedt een consistente beveiligingsniveau op verschillende locaties en voor verschillende soorten gebruikers.

Integratie met andere beveiligingsoplossingen

Het integreren van SWG met andere security-oplossingen, zoals endpointbeveiliging, IPS, of SIEM-systemen, verbetert de dreigingsdetectie, stroomlijnt het beleidsbeheer en zorgt voor een robuuste, uniforme securitystrategie.

Hoe Nomios kan helpen

Nomios biedt uitgebreide adviesdiensten en end-to-end managed network services, waardoor organisaties hun technologiekeuzes kunnen afstemmen op bedrijfsdoelstellingen, security- en complianceproblemen kunnen aanpakken en effectieve verandermanagementprocessen kunnen implementeren.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of french manPortrait of french man
Artikelen

Meer updates