Edge Cloud (Computing): wat is het?

Een edge cloud architectuur wordt gebruikt om de (verwerkings)kracht naar de randen (clients/devices) van je netwerken te decentraliseren. Traditioneel wordt de rekenkracht van servers gebruikt om taken uit te voeren zoals het minimaliseren van gegevens of om geavanceerde gedistribueerde systemen te creëren. Binnen het cloud model worden zulke 'intelligente' taken uitgevoerd door servers zodat deze kunnen worden overgedragen naar andere apparaten met minder of bijna geen rekenkracht.

Edge cloud uitgelegd

Met edge cloud verschuift een groot deel van deze verwerkingstaken naar de klantzijde, bekend als edge computing. Edge computing verwijst over het algemeen naar IoT-apparaten, maar ook naar gaming hardware die telemetrie op het apparaat zelf verwerkt, in plaats van die ruwe data naar de cloud te sturen.

Dit creëert veel mogelijkheden voor bedrijven, vooral wanneer ze diensten willen leveren met een lage latentie in apps of een hoge dichtheid van het platform.

Het voordeel van edge computing

In plaats van een model waarbij clients eenvoudigweg verbinding maken met servers, zijn duizenden clients met elkaar verbonden om kleinere verwerkingstaken uit te voeren. Het ideale Edge Computing-landschap stelt miljoenen IoT-apparaten in staat om een groot intelligent netwerk vorm te geven dat taken kan uitvoeren die over het algemeen alleen in zeer grote datacenters mogelijk zijn.

Wat betekent dit voor jouw netwerkarchitectuur?

Door de combinatie van edge en cloud benut je de kracht van gedistribueerde systemen door gegevens te verwerken op apparaten zelf, die deze vervolgens naar de cloud sturen. Hier kunnen ze worden verwerkt, geanalyseerd of opgeslagen met minder (of zelfs ontbrekende) verwerkingskracht.

Dankzij een edge cloud architectuur zijn aangesloten auto's, die bijvoorbeeld informatie delen, in staat om zelf gegevens te analyseren in plaats van gebruik te maken van de rekenkracht van een server. In plaats van een enorme backhaul aan gegevens die op uw centrale servers moeten worden verwerkt, is een groot deel van het verwerkingswerk dus al gedaan door de aangesloten apparaten.

Voordelen van edge cloud

De voordelen van edge cloud variëren van het kosteneffectief inzetten van nieuwe diensten als serviceprovider, of het bieden van lage latentie-ervaringen aan verbonden automobilisten of online gamers.

Voor serviceproviders die op een kosteneffectieve manier nieuwe diensten willen inzetten aan de rand van het netwerk met beperkte ruimte en energie, moet het gebruik van de kracht van edge cloud een prioriteit zijn.

  • Oplossingen zoals Contrail Edge Cloud onttrekt en virtualiseert computing, storage en netwerkresources in lichtgewicht edge omgevingen zoals basisstations, hubs, switching sites en centrale kantoren.
  • Een Edge Cloud-architectuur versnelt het creëren van diensten aan de randen van uw netwerk, door middel van lage latentie, geautomatiseerde en eenvoudige levering, zonder de functionaliteit van een multi-tenant veilige cloud op te offeren.

Infradata en edge cloud

Als partner van toonaangevende leveranciers van SDN-oplossingen kunnen onze Edge Cloud-experts je helpen de mogelijkheden van jouw netwerk- en beveiligingsinfrastructuren uit te breiden om je geavanceerde containernetwerken, beveiliging en serviceketens te bieden. Deze functionaliteit biedt je een eenvoudige manier om nieuwe diensten met een lage latentie zoals IoT en aangesloten auto's dichter bij je eindgebruikers te implementeren, te beheren en te benutten. Het biedt ook een belangrijke basis voor 5G bij de opbouw van jouw netwerk.

Wij leveren Edge Cloud met geïntegreerde beveiliging en analyse om uw hele netwerk veilig en betrouwbaar te houden.

Afgestemd op jouw behoeften

Gerelateerde oplossingen

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates