Wat is een Security Operations Center?

SOC - Security Operations Center

Een Security Operations Center, of in het kort ook wel SOC genoemd is zoals het woord 'centrum' al aangeeft, de fysieke locatie van een informatiebeveiligingsteam. De mensen die in het SOC werken, zijn voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de security status van een organisatie en tegelijkertijd met het voorkomen, opsporen, analyseren en reageren op cybersecurity-incidenten.

In een SOC maakt het security team gebruik van een combinatie van technologische oplossingen en een reeks sterke processen. Dit vakkundige team bestaat meestal uit security-analisten, engineers en managers die toezicht houden op de security-activiteiten. Het team werkt nauw samen met het incident response team, dat ervoor zorgt dat security problemen snel na ontdekking worden aangepakt.

Niet alle organisaties zijn in staat een Security Operations Center op te zetten. Dit heeft verschillende redenen, maar heeft vaak te maken met een gebrek aan middelen, interne deskundigheid, tijd en geld om het op te zetten. Om die reden kiezen veel organisaties ervoor om SOC-diensten uit te besteden aan een externe vertrouwde IT-partner. In dat geval spreken we van een managed SOC service.

Technologie die wordt gebruikt in een Security Operations Center

Voor het opzetten van effectieve security activiteiten heb je de juiste tooling nodig. Zonder dat word je overweldigd door een groot aantal security events. Hieronder hebben we de belangrijkste security oplossingen geselecteerd die je helpen om veel processen te automatiseren, om te gaan met deze gebeurtenissen en ervoor te zorgen dat je de significante bedreigingen opspoort.

SIEM - Security Information and Event Management

Een SIEM kan volledig inzicht bieden in de activiteiten binnen je netwerk door machinedata uit een breed scala aan bronnen te verzamelen, te ontleden en te categoriseren. Het analyseert deze gegevens ook om ervoor te zorgen dat je op tijd kunt reageren op mogelijke bedreigingen.

De sleutel tot een succesvolle SIEM-implementatie is de bruikbaarheid ervan en de rapporten en events die het genereert. In het kort komt dit neer op het correct definiëren van use cases - dat wil zeggen, situaties of omstandigheden die als abnormaal of slecht worden beschouwd. Zonder deze definities zal het SIEM ofwel overrapporteren over zaken die niet relevant zijn of mogelijk ernstige zaken missen.

EDR - Endpoint Detection and Response

Alle apparaten die zijn aangesloten op je netwerk zijn kwetsbaar voor een cyberaanval. Een EDR richt zich op de detectie van kwaadaardige activiteiten en software die op endpoints is geïnstalleerd. Het onderzoekt de volledige levenscyclus van de bedreiging en biedt inzicht in wat er is gebeurd, hoe het is binnengekomen, waar het is geweest, wat het nu doet en hoe het kan worden tegengehouden. Door de bedreiging op het endpoint in te dammen, helpen EDR-oplossingen de bedreiging te elimineren en te voorkomen dat deze zich verspreidt.

NGFW - Next-Generation Firewall

Een firewall controleert inkomend en uitgaand netwerkverkeer en blokkeert automatisch verkeer op basis van vastgestelde beveiligingsregels. Met een NGFW heb je volledige zichtbaarheid, controle en preventie aan de edge van je netwerk.

Automated application security

Met applicatiesecurity automatiseer je het testproces voor alle software en voorzie je het SOC-beveiligingsteam van realtime feedback over kwetsbaarheden. Onbeveiligde applicaties zijn kwetsbaar voor een aantal cyberaanvallen, zoals de OWASP Top 10, geavanceerde SQL-injecties, kwaadaardige bronnen en DDoS-aanvallen. Dit maakt ze een gemakkelijke ingang voor hackers.

Security assessments

Jouw security analisten zijn 24/7 op zoek naar kwetsbaarheden en zwakke plekken in je netwerk. Maar het is altijd slim om een tweede paar ogen te hebben die door je netwerk gaan op zoek naar kwetsbaarheden en zwakke plekken. De sleutel tot succesvolle security assessments en preventie van datalekken is het bereiken en handhaven van het juiste beveiligingsniveau.

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates