Wat is VoWiFi?

Omdat LTE (long term evolution) een data only netwerk is, realiseerden de netwerken zich dat ze op dezelfde manier gebruik kunnen maken van WiFi voor het toegangsnetwerk. VoWiFi gebruikt WiFi voor de toegang, en het PS-netwerk om de kwaliteit van de dienstverlening (quality of service, QoS) te garanderen.

Wat is VoWifi?

VoWiFi staat voor voice over (Evolved Packet Core-integrated) WiFi en is een aanvullende technologie op VoLTE. Het maakt gebruik van IMS-technologie om een packet voice service te bieden die via een WiFi-netwerk over IP wordt geleverd.

Voordelen van VoWiFi voor gebruikers

Geen signaal nodig voor het voeren van gesprekken

Met VoWiFi kunnen gebruikers zelfs zonder mobiel signaal verbonden zijn. VoWiFi maakt het voor gebruikers mogelijk om betrouwbaar te bellen en gebeld te worden, zelfs binnenshuis, zonder nieuwe apparatuur te hoeven installeren of hun smartphone te upgraden.

Maak gebruik van bestaande SIM-gebaseerde beveiliging en authenticatie zoals voor VoLTE

In plaats van te vertrouwen op gebruikersnamen/wachtwoorden of andere zwakke cryptografische elementen, maakt VoWiFi gebruik van bestaande SIM-beveiligingsmechanismen om de communicatie voor abonnees te authenticeren en te beschermen. Bij gebruik van de SIM kunnen dezelfde beveiligingsstandaarden naadloos worden toegepast op alle technologieën: CS, PS en WiFi.

Minder belasting op het netwerk

VoWiFi is een goedkope manier voor mobiele operators om services in gebouwen te verbeteren wanneer macro netwerksignalen niet goed doordringen. VoWiFi is een gemakkelijke manier voor mobiele operators en bedrijven die draadloze spraakdiensten in gebouwen willen leveren. Door te vertrouwen op de wifi-hotspots van huiseigenaren of bedrijven, kunnen mobiele operators het verkeer van het macro netwerk onttrekken en waarschijnlijk superieure service bieden.

Enterprise services

Voor organisaties maakt VoWiFi gebruik van een investering die, in de meeste gevallen, al door de organisatie is gedaan - hun wifi-netwerk - dus de incrementele uitgaven kunnen minimaal zijn. Zolang de gebruiker een apparaat heeft dat VoWiFi ondersteunt, is de dienst universeel; het is niet specifiek voor elke operator, maar kan worden gebruikt door iedereen met een apparaat dat dit ondersteunt en toegang heeft tot het wifi-netwerk.

Hoe werkt VoWiFi?

Bij gebruik van een apparaat met VoWifi-ondersteuning moet de mobiele abonnee zich eerst registreren op het netwerk en de standaard datadrager instellen om gegevens uit te kunnen wisselen met het netwerk of de applicaties.

De UE zal zich aansluiten op WiFi en een IP-connectiviteit verkrijgen, waarbij de ePDG wordt geselecteerd op basis van een statische IP-configuratie of DNS. De UE en ePDG zullen wederzijdse authenticatie uitvoeren tijdens de IPsec-tunnelbouw met behulp van publieke sleutelcertificaten, terwijl de UE ingekapselde EAP-AKA-berichten over IKEv2 naar ePDG stuurt met inbegrip van de gebruikers identiteit (NAI) en potentiële APN (voor IMS). De AAA haalt AKA-authenticatie vectoren op die zijn gegenereerd door de HSS (indien niet beschikbaar). De AAA haalt IMSI op voor de gebruiker. Als dit lukt, initieert de AAA het ophalen van het abonnee profiel met de HSS om te controleren of de gebruiker geautoriseerd is voor de niet-vertrouwde toegang en verzendt hij server registratie. Indien succesvol, stuurt de AAA het definitieve authenticatie antwoord inclusief IMSI en Master Session Key.

Zodra de drager is ingesteld, volgen de normale SIP / IMS procedures om oproepen mogelijk te maken net als bij VoLTE.

Kostenbesparing

Voice over WiFi levert aanzienlijke kostenbesparingen op en maakt nieuwe IP-diensten mogelijk, zoals videogesprekken, diensten voor meerdere apparaten, één nummer en multimedia services op mobiele breedband apparaten. Mobiele operators vertrouwen ook steeds meer op wifi om overbelaste mobiele netwerken te ontlasten. Door VoWiFi in te zetten, kunnen MNO's en MVNO's hun dekking of dienstenaanbod snel en gemakkelijk uitbreiden zonder dure uitbreidingen van de RAN-infrastructuur (Radio Access Network), investeringen in nieuw gelicentieerd spectrum of complexe roamingovereenkomsten.

Dezelfde belfuncties worden aan de gebruiker geleverd, of een abonnee nu rechtstreeks is verbonden met het mobiele netwerk of met WiFi.

Afgestemd op jouw behoeften

Gerelateerde oplossingen

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates