Software Defined Networking (SDN) is de nieuwe kijk op het design, de implementatie en het beheer van netwerken. Het basis concept van SDN is dat een centraal controller systeem het netwerk bestuurt om zo optimalisatie in de control en forwarding planes afzonderlijk mogelijk te maken.
- Vereenvoudig je netwerk management
- Rol nieuwe diensten sneller uit
- Verbeter de beschikbaarheid van je netwerk
Hoe werkt SDN?
SDN is een benadering van netwerkvirtualisatie die erop gericht is netwerkbronnen te optimaliseren en netwerken snel aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften, toepassingen en verkeer. Het werkt door de control plane van het netwerk te scheiden van de data plane, waardoor een softwareprogrammeerbare infrastructuur ontstaat die losstaat van fysieke apparaten.
Met SDN worden de functies van netwerkorkestratie, -beheer, -analyse en -automatisering de taak van SDN-controllers. Omdat deze controllers geen netwerkapparaten zijn, kunnen ze profiteren van de schaal, prestaties en beschikbaarheid van moderne cloudcomputing- en opslagbronnen. SDN-controllers worden in toenemende mate gebouwd op open platforms, met behulp van open standaarden en open API's, waardoor ze netwerkapparatuur van verschillende leveranciers kunnen orkestreren, beheren en controleren.
Controller / Southbound API binnen SDN
Binnen een SDN omgeving acteert een controller als de “Brains” binnen het netwerk waarmee een abstract, gecentraliseerd overzicht van het netwerk beschikbaar komt. Vanuit deze controller kunnen netwerk administators snel en eenvoudig nieuwe configuraties provisionen naar het netwerk, en kunnen fouten centraal worden opgespoord. De manier waarop onderliggende systemen (routers, switches) van de forwarding plane netwerkverkeer behandelen kan door middel van de controller direct beïnvloed worden.
Protocollen binnen SDN netwerken om communicatie van de controller (Southbound API) naar switches te faciliteren zijn oa. Openflow, MPLS over GRE en VXLAN. Deze protocollen bieden de mogelijkheid om een 'overlay' netwerk te bouwen, waardoor de onderliggende infrastructuur (routers, switches) in de forwarding plane gevirtualiseerd kan worden en de forwarding capaciteit veel efficiënter kan worden ingezet dan bij traditionele datacenter netwerken.
Open API / Northbound API binnen SDN
Een SDN omgeving maakt tevens gebruik van open 'Application Programmatic Interfaces' (API’s) voor de ondersteuning van diensten en applicaties die op het network draaien. Deze API’s, ook wel Northbound API’s, maken innovatie en daarmee efficiënte service orchestration en automatisering mogelijk. Het resultaat hiervan is dat Software Defined Netwerken netwerk administrators de mogelijkheid bieden tot het sneller uitrollen van nieuwe diensten zonder de configuratie op iedere afzonderlijke router of switch (binnen de forwarding planes) te moeten wijzigen.
Voordelen van SDN
SDN levert een breed scala aan zakelijke voordelen op. Scheiding van de controle- en transportlagen verhoogt de flexibiliteit en versnelt de time-to-market van nieuwe toepassingen. De mogelijkheid om sneller te reageren op problemen en uitval verbetert de beschikbaarheid van het netwerk. En de programmeerbaarheid maakt het voor IT-organisaties eenvoudiger om netwerkfuncties te automatiseren, waardoor de bedrijfskosten dalen.
SDN stelt netwerkbeheerders in staat netwerkdiensten te beheren door functionaliteit op een lager niveau te abstraheren. Dit wordt gedaan door het systeem in tweeën te splitsen. Het ene deel neemt beslissingen over waar het verkeer naartoe wordt gestuurd (de control plane). Het andere deel stuurt verkeer door naar de geselecteerde bestemming (de data plane).
SDN sluit aan bij een andere technologie, Network Functions Virtualisation (NFV). NFV biedt de mogelijkheid om appliance-gebaseerde netwerkfuncties zoals firewalls, load balancers en WAN-accelerators te virtualiseren. De gecentraliseerde controle die SDN biedt, kan de virtuele netwerkfuncties die door NFV mogelijk worden gemaakt, efficiënt beheren en orkestreren.
Ons team staat voor je klaar
Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.