In 2024 staat Nederland voor significante cybersecurity uitdagingen die voortvloeien uit zowel toenemende statelijke activiteiten als uit geavanceerde criminele operaties. Deze dynamiek vereist een verstevigde focus op digitale weerbaarheid binnen alle sectoren, met name binnen vitale en IT-intensieve industrieën.
Statelijke cyberdreigingen
Statelijke actoren zoals Rusland, China, Iran, en Noord-Korea blijven aanzienlijke dreigingen vormen. Deze landen hebben hun cybercapaciteiten uitgebreid met als doel spionage, sabotage en het verkrijgen van strategische voordelen. Chinese en Russische actoren hebben bijvoorbeeld hun inspanningen geïntensiveerd om via cyberaanvallen cruciale infrastructuur binnen Nederland en haar bondgenoten te compromitteren. Het rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2024 van de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) benadrukt de noodzaak voor Nederlandse bedrijven om zich bewust te zijn van deze dreigingen, met name degenen die opereren binnen of nauw samenwerken met vitale sectoren.
Criminele cyberdreigingen
Ransomware en phishing blijven de voornaamste bedreigingen vanuit het criminele spectrum. Groepen zoals LockBit hebben geavanceerde tactieken ontwikkeld die leiden tot aanzienlijke financiële en operationele schade. De incidenten met ransomware hebben ook een verhoogd risico op datalekken en reputatieschade aan het licht gebracht. Het rapport benadrukt het belang van uitgebreide preventieve maatregelen, waaronder regelmatige back-ups en het trainen van personeel om phishingpogingen te herkennen.
Digitale veiligheidswetgeving
2024 ziet een belangrijke verschuiving in de regelgeving met betrekking tot digitale veiligheid. Nieuwe EU-regelgeving zoals de Digital Services Act (DSA) en de Cyber Resilience Act (CRA) zullen een diepgaande impact hebben op hoe bedrijven hun cybersecuritystrategieën moeten structureren en uitvoeren. De DSA richt zich op het verhogen van de verantwoordelijkheden van digitale diensten om gebruikers te beschermen tegen illegale content en misleidende informatie, terwijl de CRA strengere eisen stelt aan de cyberveiligheid van digitale producten.
Weerbaarheidsstrategieën voor bedrijven
Voor het verhogen van de digitale weerbaarheid is een holistische aanpak vereist. Dit omvat technologische innovaties maar ook strategische aanpassingen binnen de organisatie. De toepassing van een 'zero trust'-model wordt aanbevolen, waarbij niemand binnen de netwerkomgeving standaard wordt vertrouwd. Dit vereist continue verificatie en validatie van alle gebruikers en apparaten binnen de systemen van een organisatie.
Vijf basisprincipes voor digitale weerbaarheid
Om organisaties te ondersteunen in het versterken van hun cyberweerbaarheid, beveelt het Nationaal Cyber Security Centrum van Nederland (NCSC) de volgende vijf basisprincipes aan:
- Risicobeheersing: Identificeer en evalueer potentiële risico's en kwetsbaarheden binnen de organisatie.
- Veilig gedrag: Cultiveer een cultuur van cybersecuritybewustzijn en veilige praktijken onder alle werknemers.
- Bescherming van systemen: Implementeer geavanceerde beveiligingstechnologieën en update deze regelmatig.
- Toegangsbeheer: Zorg voor strikte controle en monitoring van toegangsrechten tot kritieke systemen en data.
- Incident respons voorbereiding: Ontwikkel en test incidentresponsplannen om snel en effectief op beveiligingsincidenten te kunnen reageren. En je kunt altijd ervoor kiezen om een SOC-dienst-dienst uit te besteden.
Uitdagingen in digitale capaciteit
Er is een aanhoudend tekort aan cybersecurityprofessionals in Nederland, wat de digitale weerbaarheid onder druk zet. Het rapport benadrukt de noodzaak voor investeringen in opleiding en ontwikkeling van eigen personeel, evenals het overwegen van samenwerkingsverbanden met externe beveiligingsdiensten om de capaciteitsgaten te dichten. Ook hier kun je denken aan het uitbesteden van een Managed SOC-dienst.
Voorbereiding op de toekomst
Met de potentiële dreiging van quantumcomputing aan de horizon, adviseert het rapport bedrijven ook om na te denken over toekomstige cryptografische uitdagingen. Dit omvat het voorbereiden op de overgang naar quantumveilige cryptografie om te beschermen tegen toekomstige aanvallen die bestaande encryptiemethodes kunnen breken.
Toekomstperspectief
Het NCTV biedt een alarmerende blik op de toekomstige digitale dreigingen, maar biedt ook een gids voor hoe bedrijven deze kunnen navigeren. Door te investeren in geavanceerde beveiligingsmaatregelen, personeelstraining en het bijhouden van regelgeving, kunnen Nederlandse bedrijven zich wapenen tegen deze risico's en hun digitale processen en data effectief beschermen. Daarnaast onderstreept het recente artikel 'Verouderde netwerken vormen bedreiging voor het Nederlandse bedrijfsleven' de noodzaak voor het moderniseren van verouderde en complexe netwerken om verdere bedreigingen voor het Nederlandse bedrijfsleven te minimaliseren.
De rol van Nomios
Bij Nomios begrijpen we de complexiteit van deze uitdagingen en staan we altijd klaar om met bedrijven te discussiëren over hoe ze hun cybersecurity en netwerkarchitectuur kunnen verbeteren. Onze experts in Zero-Trust, SASE, SD-WAN, en XDR technologieën zijn uitstekend uitgerust om uw organisatie te ondersteunen bij het versterken van uw digitale verdediging.
Klik hier om meer te weten te komen over Cybersecuritybeeld Nederland 2024.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.