Wat is Remote Browser Isolation (RBI)

Remote Browser Isolation (RBI), ook wel bekend als Browser Isolatie of Remote Browser Rendering (RBR), is een cybersecurity-technologie die de beveiliging van je webbrowsen verbetert door de webbrowser te isoleren van je lokale omgeving. Het primaire doel van RBI is om jou en je apparaten te beschermen tegen verschillende webgebaseerde bedreigingen, zoals kwaadaardige websites, drive-by downloads, ransomware en andere vormen van malware.

De aanpak van RBI werkt door de webbrowser in een afgelegen, geïsoleerde omgeving uit te voeren, meestal op een server of in de cloud. Vervolgens streamt het alleen de visuele output van de browser naar jouw apparaat. Je kunt met de browser communiceren via je lokale apparaat, maar al het daadwerkelijke browsen vindt veilig plaats op de externe server.

Hoe werkt Remote Browser Isolation?

1. Een veilige webbrowsesessie starten

Het RBI-proces begint wanneer je je webbrowser opent op je apparaat, net zoals je dat zou doen in een normaal browse-scenario.

2. Webinhoud wordt verwerkt op een externe server

In plaats van het verwerken van het browsverzoek op je apparaat, wordt het doorgestuurd naar een externe server waar de geïsoleerde browseromgeving wordt gehost. Deze veilige server bevindt zich meestal in een datacenter of in de cloud.

3. Geïsoleerde sandbox-omgeving voor webinhoud

De gevraagde website wordt geladen in een geïsoleerde sandbox-omgeving op de externe server. Deze gecontroleerde ruimte zorgt ervoor dat scripts en plugins op een veilige manier worden uitgevoerd, waardoor potentiële kwaadaardige bedreigingen je apparaat niet kunnen beïnvloeden.

De sandbox bevat robuuste beveiligingsmaatregelen, beperkt de toegang tot lokale bestanden en systeemresources, voorkomt netwerkcommunicatie met je apparaat en controleert actief op verdacht gedrag.

4. Visuele output naar je apparaat streamen

In plaats van de volledige webpagina-gegevens te verzenden, verwerkt de externe server de inhoud en streamt alleen de visuele output (bijv. afbeeldingen, tekst, video's) naar je apparaat. Hierdoor kunnen schadelijke webelementen niet rechtstreeks interageren met je apparaat, waardoor het risico op malware-infecties of ongeautoriseerde toegang wordt verminderd.

5. Veilige gebruikersinteracties

Als je interactie hebt met de weergegeven webpagina op je apparaat, zoals het klikken op links of het invoeren van tekst, worden deze interacties teruggestuurd naar de externe server. De geïsoleerde browseromgeving reageert dienovereenkomstig, en de antwoorden worden als visuele output teruggestuurd, waarmee de browsesessiecyclus wordt voltooid.

Waarom is browserisolatie belangrijk voor cybersecurity?

Browserisolatie is een essentiële cybersecurity-technologie die de beveiliging van webbrowsen verbetert door browsactiviteiten te isoleren van je lokale omgeving. Het pakt de steeds groeiende webgebaseerde bedreigingen aan waarmee gebruikers dagelijks worden geconfronteerd.

Door webinhoud uit te voeren in een externe en beveiligde omgeving voorkomt browserisolatie dat kwaadaardige websites, malware, ransomware en phishingpogingen rechtstreeks invloed hebben op je apparaat. Deze isolatie is essentieel om gevoelige gegevens te beschermen en te voorkomen dat gegevens worden gestolen, omdat eventuele compromissen beperkt blijven tot de geïsoleerde omgeving, wat ongeautoriseerde toegang tot lokale bronnen voorkomt.

Een van de belangrijkste voordelen van browserisolatie is de effectiviteit tegen zero-day exploits. Dit zijn kwetsbaarheden die aanvallers uitbuiten voordat er een patch beschikbaar is, waardoor ze moeilijk te verdedigen zijn. Browserisolatie vermindert echter hun impact, omdat aanvallers de geïsoleerde omgeving zouden moeten doorbreken in plaats van je lokale systeem. Deze scheiding verkleint aanzienlijk het risico dat zero-day exploits je apparaat compromitteren.

Bovendien voorkomt browserisolatie phishingaanvallen door pogingen om inloggegevens of persoonlijke informatie te stelen, te dwarsbomen. Zelfs als je onbedoeld je gegevens op een frauduleuze website invoert, zorgt de geïsoleerde omgeving ervoor dat je werkelijke inloggegevens veilig blijven, waardoor identiteitsdiefstal en accountcompromittering worden voorkomen.

Een ander belangrijk aspect is dat browserisolatie veilige toegang mogelijk maakt tot mogelijk onbetrouwbare websites en inhoud. Je kunt met dergelijke websites interageren zonder dat je apparaat rechtstreeks wordt geschaad. Bovendien ondersteunt browserisolatie het voortgezette gebruik van verouderde webtoepassingen die mogelijk niet compatibel zijn met moderne browsers, waardoor organisaties hun activiteiten kunnen voortzetten zonder concessies te doen aan de beveiliging.

Al met al speelt browserisolatie een cruciale rol bij het verhogen van de cybersecurity-normen, waardoor je wordt beschermd tegen een breed scala aan webgebaseerde bedreigingen en een veilige webbrowservaring wordt gegarandeerd.

Placeholder for Remote browser isolationRemote browser isolation

In welke sectoren is RBI belangrijk?

RBI is belangrijk in een breed scala aan sectoren waar webbrowsen een belangrijke rol speelt in de dagelijkse werkzaamheden en waar gegevensbeveiliging en bescherming tegen webgebaseerde bedreigingen van het grootste belang zijn. Enkele sectoren waar het bijzonder cruciaal is, zijn onder andere:

 1. Financiën en bankwezen: In de financiële sector is gegevensbeveiliging van het grootste belang. RBI kan financiële instellingen beschermen tegen webgebaseerde aanvallen, phishing-pogingen en malware, en zorgen voor de vertrouwelijkheid van gevoelige klantgegevens en bescherming tegen potentiële cyberbedreigingen.
 2. Gezondheidszorg: De gezondheidszorgsector verwerkt enorme hoeveelheden gevoelige patiëntgegevens. RBI is essentieel om webgebaseerde aanvallen te voorkomen die kunnen leiden tot gegevenslekken of ransomware-incidenten, en om de privacy van patiënten en de integriteit van medische dossiers te beschermen.
 3. Overheid en publieke sector: Overheidsorganisaties gaan om met gevoelige informatie en moeten zich beschermen tegen cyberbedreigingen. De technologie kan overheidsinstanties beschermen tegen phishing-pogingen, malware en andere webgebaseerde aanvallen, waardoor kritieke gegevens en infrastructuur worden beschermd.
 4. Juridische diensten: Advocatenkantoren gaan vaak om met vertrouwelijke klantinformatie. RBI kan helpen beschermen tegen datadiefstal en ongeoorloofde toegang tot klantgegevens via webgebaseerde aanvallen, waardoor de vertrouwelijkheid van de klant wordt gewaarborgd.
 5. Productie en industrie: De productiesector vertrouwt op veilige internettoegang voor verschillende processen, waaronder supply chain management. RBI kan helpen industriële controlesystemen te beschermen tegen potentiële cyberbedreigingen afkomstig van webgebaseerde aanvallen.
 6. Verzekering: De verzekeringsbranche behandelt een schat aan persoonlijke en financiële gegevens. De technologie kan phishing- en malware-aanvallen voorkomen, gevoelige klantinformatie beveiligen en het risico op fraude verminderen.
 7. Onderwijs: Onderwijsinstellingen worden vaak geconfronteerd met cyberbedreigingen gericht op studenten, faculteit en gevoelige onderzoeksgegevens. RBI kan beschermen tegen kwaadaardige websites, zorgen voor een veilige online leeromgeving en intellectueel eigendom beschermen.
 8. Technologie en softwareontwikkeling: Bedrijven in de technologiesector hebben mogelijk veilige toegang nodig tot mogelijk onbetrouwbare websites voor onderzoek en ontwikkeling. RBI kan het risico op aanvallen verminderen en tegelijkertijd toegang tot waardevolle webresources mogelijk maken.
 9. Retail en e-commerce: De detailhandel wordt geconfronteerd met cybersecurity-risico's, waaronder aanvallen gericht op klantgegevens en betalingsinformatie. RBI kan beschermen tegen webgebaseerde bedreigingen, zorgen voor veilige online transacties en het vertrouwen van klanten behouden.
 10. Media en entertainment: Mediabedrijven moeten mogelijk verschillende websites raadplegen voor onderzoek, nieuws en contentcreatie. RBI kan beschermen tegen kwaadaardige inhoud en beschermen tegen aanvallen gericht op intellectueel eigendom.

Over het algemeen kan elke branche die afhankelijk is van webbrowsen en te maken heeft met cybersecurity-risico's profiteren van het implementeren van RBI om gegevensbeveiliging te verbeteren, bescherming tegen webgebaseerde bedreigingen te bieden en een veilige browse-ervaring te waarborgen voor gebruikers en klanten.

Voordelen van RBI

 • Verbeterde beveiliging: Omdat webinhoud op afstand wordt uitgevoerd, heeft kwaadaardige code die op een website wordt aangetroffen geen directe toegang tot het apparaat van de gebruiker, waardoor het risico op infectie of compromittering wordt geminimaliseerd.
 • Malwarepreventie: RBI voorkomt webgebaseerde malware-aanvallen, inclusief drive-by downloads, die het apparaat van een gebruiker kunnen infecteren zonder enige interactie.
 • Bescherming tegen phishing: Zelfs als een gebruiker onbewust een phishing-website bezoekt, worden de daadwerkelijke inloggegevens en gevoelige gegevens niet op het lokale apparaat ingevoerd, waardoor diefstal van informatie wordt voorkomen.
 • Zero-day Exploit Mitigatie: RBI kan de impact van zero-day exploits verminderen, omdat de aanval de geïsoleerde omgeving zou moeten compromitteren in plaats van het lokale systeem van de gebruiker.
 • Data Loss Prevention (DLP): De technologie voorkomt gegevensexfiltratie van het apparaat van de gebruiker, omdat alle browse-activiteiten plaatsvinden in de externe omgeving.
 • Ondersteuning van legacy software: RBI maakt toegang mogelijk tot verouderde webtoepassingen die mogelijk niet compatibel zijn met moderne browsers.

Uitdagingen RBI

Remote Browser Isolation biedt aanzienlijke beveiligingsvoordelen, maar het brengt ook zijn eigen uitdagingen en beperkingen met zich mee. Enkele belangrijke uitdagingen van RBI zijn:

 1. Vertraging en prestaties: Een van de belangrijkste zorgen bij RBI is de mogelijke toename van vertraging en de impact daarvan op de gebruikerservaring. Omdat webinhoud op afstand wordt verwerkt en terug naar het apparaat van de gebruiker wordt gestuurd, kunnen merkbare vertragingen optreden bij het weergeven van webpagina's, vooral voor interactieve of media-rijke inhoud. Deze vertraging kan gebruikers frustreren en de productiviteit belemmeren, met name in situaties waar real-time interacties essentieel zijn.
 2. Compatibiliteit en gebruikerservaring: Niet alle webtoepassingen of websites functioneren optimaal binnen een geïsoleerde browseromgeving. Sommige websites hebben mogelijk rechtstreekse toegang tot lokale bronnen nodig of gebruiken browser-plugins die niet worden ondersteund in de RBI-opzet. Als gevolg hiervan kunnen gebruikers te maken krijgen met gebroken functionaliteit, verminderde functiesets of een algeheel verminderde browse-ervaring, wat kan leiden tot potentiële ontevredenheid en verminderde productiviteit.
 3. Kosten en resourcevereisten: Het implementeren en onderhouden van een robuuste RBI-infrastructuur kan veel middelen en kosten met zich meebrengen. Organisaties moeten investeren in toegewijde servers, netwerkinfrastructuur en rekenkracht om meerdere geïsoleerde browser-sessies te verwerken. Voor kleinere bedrijven of individuen kunnen deze kosten belemmerend zijn, waardoor het moeilijk is om de technologie op grote schaal te adopteren.

Het begrijpen van deze uitdagingen is essentieel omdat het organisaties en individuen helpt geïnformeerde beslissingen te nemen over het aannemen van RBI als onderdeel van hun cybersecurity-strategie. Het is van cruciaal belang om de beveiligingsvoordelen van RBI af te wegen tegen mogelijke nadelen, met name op het gebied van gebruikerservaring en infrastructuurkosten. Bovendien kan het verkennen van alternatieve cybersecurity-oplossingen nodig zijn voor degenen die de uitdagingen van RBI als belemmerend ervaren voor hun specifieke gebruiksscenario's.

Opties om te overwegen met RBI

Als je overweegt Remote Browser Isolation (RBI) te implementeren, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Het type isolatietechnologie dat wordt gebruikt: Er zijn twee hoofdtypen RBI-technologie: iframe-gebaseerde isolatie en virtual machine-gebaseerde isolatie. Iframe-gebaseerde isolatie is minder duur, maar kan minder veilig zijn. Virtual machine-gebaseerde isolatie is veiliger, maar kan duurder zijn.
 2. Het niveau van isolatie dat wordt geboden: Sommige RBI-oplossingen bieden volledige isolatie, wat betekent dat het apparaat van de gebruiker volledig gescheiden is van de externe browsersessie. Andere RBI-oplossingen bieden gedeeltelijke isolatie, waardoor het apparaat van de gebruiker op beperkte wijze kan communiceren met de externe browsersessie.
Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.