Veel organisaties worstelen met de aanpak van hun beveiliging. Met name bedrijven die actief zijn in bedrijfstakken waarin grote hoeveelheden data worden verwerkt, zijn een interessant doelwit voor hackers en cybercriminelen. Die zoeken naar toegang tot de netwerken en systemen van die organisaties en aarzelen geen moment om een ingang te benutten wanneer ze er een vinden. Bedrijven die waardevolle persoonsgegevens, vertrouwelijke gegevens of gepatenteerde technologieën in huis hebben, worden al snel een gewild doelwit.
Interessant onderwerp? Luister dan onze podcast Sh** ik ben gehackt.. wat nu? Hierin vertelt Dennis van Dijk, CISO van de Gemeente Haarlemmermeer, over de hack die bij hun heeft plaats gevonden met behulp van BEC. Erik Biemans, hoofd cybersecurity bij Nomios, legt uit hoe wij de gemeente hebben geholpen bij het oplossen van deze hack.
Die bedrijven maken op hun beurt gebruik van allerlei beveiligingsoplossingen om zichzelf te beschermen, maar helaas zijn deze technologieën vaak kostbaar en ingewikkeld om te beheren. Zo is de hoeveelheid data die wordt gegenereerd enorm en dus lastig te beheren en bewaken.
Daarom kiezen steeds meer organisaties voor een SIEM. SIEM staat voor Security Information and Event Management en is een gewilde technologie die vele voordelen biedt. Daar staat echter tegenover dat een SIEM nogal wat vraagt van de mensen, processen en technologieën binnen een organisatie. Dat is dan ook de reden waarom veel organisaties ervoor kiezen gebruik te maken van managed detection en response (MDR) geleverd door een managed security operation center (SOC)-serviceprovider. Maar wat doet zo'n provider nu eigenlijk precies? En wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?
Wat doet een managed SOC-serviceprovider?
Zoals hierboven gesteld vereist het implementeren van een SIEM in je organisatie een behoorlijke investering. Dat leidt ertoe dat de uiteindelijke voordelen van de technologie vaak niet volledig worden benut. Wanneer je kiest voor een managed SOC-serviceprovider, wordt een externe partij, ofwel een managed security serviceprovider (MSSP), volledig verantwoordelijk voor de SIEM-oplossing. Alle activiteiten met betrekking tot de SIEM worden uitbesteed aan deze serviceprovider.
De SIEM kan zich in de cloud of on-premises in je organisatie bevinden, maar in beide gevallen wordt deze volledig beheerd door de managed SOC-serviceprovider. Die monitort alle gebeurtenissen die door de SIEM worden geregistreerd. Bovendien zorgt de serviceprovider ervoor dat de SIEM wordt gepatcht en geüpdatet en dat je organisatie beschikt over alle rapportages en logboeken en inzicht blijft houden in wat er allemaal gebeurt.
Een MSSP verbetert het algehele beveiligingsniveau van je organisatie. Maar dat is nog niet alles. De serviceprovider verkort niet alleen de detectie- en responstijd voor beveiligingsincidenten, maar helpt je ook met het beheer van compliancevereisten.
Vijf voordelen van een managed SOC-serviceprovider
Nu je weet wat een managed SOC-serviceprovider is, ben je ongetwijfeld nieuwsgierig naar hoe jouw organisatie ervan kan profiteren. Hier volgen vijf belangrijke voordelen.
1. Proactieve detectie van bedreigingen
Organisaties die grote hoeveelheden data genereren hebben vaak moeite met het detecteren van bedreigingen. Je kunt je wel voorstellen dat het scannen van al die data, op zoek naar mogelijke phishing, malware en ander cybercriminele activiteiten, een extreem tijdrovend proces is. Met een SIEM-oplossing is het veel eenvoudiger om kwaadaardige activiteiten op te sporen. Daarbij zorgt een managed SOC-serviceprovider ervoor dat alle mogelijke bedreigingen op proactieve wijze worden opgespoord.
Daarnaast biedt de serviceprovider je organisatie een veel completer beeld van alle gebeurtenissen en incidenten met betrekking tot de beveiliging. Accurate en overzichtelijke dashboards bevatten alle beveiligingsinformatie en vergroten de kans dat een cyberaanval kan worden bestreden of voorkomen aanzienlijk. De logboeken van de beveiligingsapparatuur, toepassingen, besturingssystemen en andere software worden gecombineerd voor het identificeren van bedreigingen en mogelijke aanvallen. En in vergelijking met oplossingen die op één host draaien, kan een SIEM kwaadaardige activiteiten in het hele bedrijf detecteren.
De services die een managed SOC-serviceprovider biedt kunnen uiteenlopen; van het eenvoudig opsporen van bedreigingen en jou daarvan op de hoogte brengen, tot de complete detectie van, bescherming tegen en actieve bestrijding van bedreigingen. Wanneer een MSSP een bedreiging detecteert, kan deze er onmiddellijk voor zorgen dat je hele netwerk veilig blijft. De SIEM communiceert met de andere beveiligingssystemen in je netwerken en markeert de bedreigingen voor die systemen. Dankzij deze proactieve bescherming van het systeem wordt veel schade voorkomen.
Ontdek 8 voordelen van een MSSP »
“Wil jij dat je getalenteerde mensen de hele dag naar meldingen op een scherm zitten te staren? Natuurlijk niet. In plaats daarvan moet je hun talent inzetten om de beveiligingsstrategie van je bedrijf te verbeteren.” - Remco Hobo, Hoofd Cybersecurity, Nomios
2. Beveiligingsspecialisten bewaken je netwerk 24/7
Wanneer je kiest voor een managed SOC-serviceprovider, geef je een externe partij de volledige verantwoordelijkheid over je SIEM-oplossing. Dit biedt je bedrijf een paar belangrijke voordelen. Ten eerste profiteer je 365 dagen per jaar, 24 uur per dag van de support door beveiligingsspecialisten. Dit kost slechts een fractie van wat je zou betalen voor de interne 24-uursmonitoring van een SIEM. Wanneer je in zee gaat met een MSSP, bewaken beveiligingsspecialisten je netwerk 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.
En zij doen meer dan alleen monitoren. Ze registreren activiteiten in je netwerk en zetten al hun kennis en vaardigheden in voor het opsporen, analyseren en volgen van mogelijke beveiligingsproblemen. Deze specialisten zijn altijd beschikbaar, hebben een proactieve instelling en ondernemen namens jou alle noodzakelijke acties op de apparatuur en beveiligingstools die je levert.
Ze werken nauw samen met onderzoekers om ervoor te zorgen dat je SIEM optimaal blijft werken en dat alle regelsets correct zijn opgesteld. Als je zelf de verantwoordelijkheid zou houden voor een interne SIEM, zou je een flink aantal dure specialisten nodig hebben voor dezelfde support die je krijgt wanneer je kiest voor een managed SOC-serviceprovider.
3. Een managed SOC-serviceprovider stuurt alleen waarschuwingen die relevant zijn
Voor het opsporen van mogelijke bedreigingen in je netwerk heb je regels voor waarschuwingen nodig. In een standaard SIEM-oplossing die je zelf intern beheert, zijn verschillende vooraf gedefinieerde regels voor waarschuwingen ingesteld. Dit betekent dat zodra de beveiligingslogboeken binnenkomen, er honderden en misschien wel duizenden waarschuwingen worden gegenereerd. Het is natuurlijk onbegonnen werk om die allemaal af te handelen, simpelweg omdat je beveiligingsteam daarvoor niet groot genoeg is.
Bovendien zijn niet alle vooraf gedefinieerde waarschuwingen zo kritisch als het lijkt. De bedreigingen die worden gemarkeerd houden vaak geen verband met elkaar, waardoor schijnbaar afzonderlijke gebeurtenissen aan elkaar worden gekoppeld om een bedreiging te identificeren. Ook worden er maar zelden gedragsanalyses uitgevoerd om te bepalen wat normaal en wat afwijkend gedrag is. Het gevolg hiervan is dat er waarschuwingen worden gegenereerd die niet erg belangrijk zijn.
Een managed SOC bespaart je organisatie kostbare tijd en resources door alleen die waarschuwingen door te sturen die ertoe doen en actie vereisten.
4. Gebrek aan talent? Geen probleem!
“Wil jij dat je getalenteerde mensen de hele dag naar meldingen op een scherm zitten te staren? Natuurlijk niet”, zegt Remco Hobo, hoofd Cyber Security bij Nomios. “In plaats daarvan moet je hun talent gebruiken om de beveiligingsstrategie van je bedrijf te verbeteren.”
Als je besluit om je eigen SIEM te gaan beheren, heb je interne experts en beveiligingsmensen nodig om die oplossing te beheren en monitoren. Als je slechts een beperkt aantal beveiligingsmensen in je bedrijf hebt rondlopen, is de kans groot dat die hun tijd al moeten besteden aan andere projecten waarmee je de algehele beveiliging van je bedrijf optimaliseert. Met een MSSP stel je je mensen in de gelegenheid om te reageren op incidenten wanneer het telt. Dat maakt een managed SOC-serviceprovider een goede keuze als je over beperkte resources beschikt.
Ook moet een SIEM-oplossing enorme hoeveelheden data doorploegen, worden er vele standaardwaarschuwingen gedefinieerd en moet er iedere dag het nodige ontwikkelwerk voor plaatsvinden. Kortom, als je enige waarde wilt halen uit je SIEM, heb je meerdere ervaren beveiligingsspecialisten nodig, die fulltime voor je aan de gang zijn. Op het gebied van personeel vermindert een managed SOC-serviceprovider dus de noodzaak om een team beveiligingsmensen aan te nemen voor het beheren van een SIEM binnen je organisatie.
5. Tijd en budget goed besteed
De kosten van SIEM-oplossingen lopen nogal uiteen. Voor middelgrote en grote organisaties is een prijskaartje van een paar ton niets raars. En ook als je organisatie het budget heeft om dergelijke bedragen uit te geven, is er meestal niet veel geld meer beschikbaar om de oplossing meteen te implementeren. In zo'n geval is je geld niet bepaald goed besteed. Een managed SOC-serviceprovider werkt meestal voor een maandbedrag dat zowel voordelig als voorspelbaar is. Bovendien neemt dit de noodzaak weg om allerlei nieuwe beveiligingsmensen aan te nemen en te trainen voor het beheren van je SIEM.
Een MSSP bespaart je organisatie veel tijd. Na de aanschaf wil je tenslotte het liefst zo snel mogelijk resultaten, maar je mensen hebben natuurlijk tijd en training nodig voordat ze alles onder de knie hebben. Een serviceprovider kan een security operations center vele malen sneller voor je implementeren, wat goed is voor je time-to-value.
De beste managed SOC-oplossing voor je organisatie
Samenvattend biedt een managed SOC jouw organisatie de benodigde beveiligingsexpertise en resources die je nodig hebt om je activiteiten op het gebied van beveiliging op te zetten en te onderhouden.
Wanneer je wilt evalueren wat de geschiktste SIEM-oplossing is voor je bedrijf, kan Nomios je vertellen met welke belangrijke zaken je in ieder geval rekening moet houden bij de selectie. Het Nomios managed SOC-team biedt 24/7 monitoring, advies en actie om te garanderen dat jij een compleet beeld hebt van je netwerk en snel en doeltreffend kunt handelen in het geval van een incident.
Wil je meer weten over onze SOC service managed detection & response? Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.