Waar vroeger iedereen een vaste verbinding naar zijn pc had, is het de norm om draadloos te verbinden via wifi. Bedrijven kiezen voor flexwerkplekken in de kantoren en stappen daardoor over op laptops. Een laptop staat voor mobiliteit, dit gaat hand in hand met het gebruik van een draadloze internet verbinding. Waar men voorheen wifi enkel gebruikte voor internet is het wifi de laatste jaren voor productie verkeer ook steeds meer in opmars.
Opschalen van wifi door thuiswerken
De huidige corona crisis heeft veel veranderingen met zich meegebracht. Vooral in de netwerk en security branches heeft het thuiswerken een grote impact gehad. Zo hebben we logischerwijs een explosieve groei in thuiswerk oplossingen gezien. Deze disruptieve ontwikkelingen zorgen voor veranderingen die we in de onderstaande fasen indelen:
- Implementeren wat er nodig is om de operatie door te laten werken, vaak door opschalen van bestaande oplossingen.
- Vervolgens toetsen en bijstellen van security kaders. De beveiligingseisen voor incidenteel thuiswerken zijn vaak niet passend voor thuiswerken in grote getalen.
- Fine tunen van de oplossingen om de productiviteit op het niveau te krijgen als voor de corona crisis.
- Plannen; hoe gaan we straks verder als iedereen is ingeënt?
In de markt zien we dat de meeste bedrijven de eerste twee stappen hebben doorlopen. De meerderheid heeft dit gedaan door het vergroten van de capaciteit en aanpassen van configuratie op bestaande oplossingen.
Bij stap drie wordt het duidelijk dat het thuisnetwerk van medewerkers een onderdeel is geworden van de keten. We hebben het hier dan over de keten die applicatie en/of data verkeer richting de medewerkers mogelijk maakt. Binnen Nederland zijn de meeste internetverbindingen behoorlijk stabiel en performant genoeg en leveren deze een stabiel netwerk fundament. Het grote probleem zit het hem vaak in het wifi gedeelte bij de medewerker thuis.
Voor en nadelen van wifi
Shared medium
Wifi is een shared medium, dat wil zeggen dat er maar één apparaat tegelijk gebruik kan maken van de frequentie waarop deze zit. Een wifi netwerk zal zonder maatregelen exponentieel slechter presteren naarmate er meer apparaten mee verbonden zijn.
Beperkte dekking
De wifi-standaarden die geschikt voor gebruikers hebben een verschillend maar allemaal een beperkt bereik. Als een locatie groter is dan het bereik zullen er meerdere access points worden opgehangen. Ook hier speelt er het probleem rondom het shared medium en kunnen de access points elkaar storen.
De snelheid van apparaten die zich verder van het access point bevinden communiceren door de lagere dekking op een lagere snelheid. Dit resulteert in het langer bezet houden van het “shared medium” en dus lagere performance voor andere apparaten.
Beperkt aantal frequenties
Een oplossing voor het plaatsen van meerdere access points die een aansluitend netwerk moeten vormen is het gebruik van verschillende frequenties (of kanalen). Door de kanalen zo te kiezen dat de access points elkaar niet storen kan het bereik worden vergroot.
Endpoint compatibiliteit
Veel mensen hebben op hun nieuwe apparatuur de beschikking over (een van) de laatste standaarden, maar soms zijn er nog apparaten in huis die dat niet hebben, bijvoorbeeld de goedkope tablet van de kinderen of een oudere wifi thermostaat. Omdat deze op een lagere snelheid functioneren zullen ze het wifi netwerk langer gebruiken en minder tijd overlaten voor de thuiswerkplek.
Meerdere antennes
De modernste access points hebben meerdere antennes ingebouwd waardoor het verkeer dan wel over meerdere antennes kan lopen of verschillende apparaten aan verschillende antennes kunnen connecteren. Hiermee worden de problemen van het shared medium en de beperkte dekking enigszins verholpen.
Wifi leveranciers
Er zijn verschillende leveranciers die totaaloplossingen leveren voor wifi. Dat wil zeggen dat er naast de access points ook centrale management software wordt geleverd. Maar welke leverancier heeft nu de beste oplossing voor jouw specifieke situatie? Dit hangt natuurlijk in de eerste instantie af van wat het doel van het wifi netwerk in jouw situatie is.
Hieronder is een vergelijk te zien van de verschillende producten van Juniper Networks, Cisco Meraki, Aruba Networks en Cisco.
Juniper Mist AI oplossing
De AI van Juniper Mist maakt het beheer van de omgeving veel minder arbeidsintensief doordat alleen de juiste meldingen, met de mogelijke oplossingen worden getoond. De AI kan zelfs problemen detecteren en deze oplossen door middel van configuratie wijzigingen op de omgeving.
Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, is dit het een cloud gebaseerde oplossing. Deze oplossing heeft echter een extra stap gemaakt door het gebruik van microservices, waardoor het uitermate schaalbaar is, en problemen gemakkelijk zijn op te lossen.
Meer weten over onze wifi-partners?
Wil je meer weten over onze partners en hun wifi-oplossingen? Bel ons dan of laat een bericht achter. We nemen snel contact met u op.